WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt
Många efterfrågar kommunikation om vad som händer i vår skidanläggning och detta är nu vårt sätt att försöka kommunicera och berätta om pågående jobb, framtidsplaner och annat som vi vill informera om, så här kommer nu lite uppdaterad info från oss i Kittefjällsliftarna.

Dags för ännu en vintersäsong!

Många efterfrågar kommunikation om vad som händer i vår skidanläggning och detta är nu vårt sätt att försöka kommunicera och berätta om pågående jobb, framtidsplaner och annat som vi vill informera om, så här kommer nu lite uppdaterad info från oss i Kittelfjällsliftarna.

Vi har under veckan fått en hel del frågor då det uppmärksammats att vi har ändrade öppettider under våren. Detta är något som vi sedan en tid planerat att kunna informera om men det hann dyka upp i andra forum innan vi hunnit publicera detta inlägg. 

Beslut om förändringar i vår verksamhet grundar sig i att vår ekonomi i liftbolaget senaste åren visat röda siffror - det krävs ett omtag och ledningen har inför denna säsong beslutat om flera åtgärder för att sänka våra kostnader och få en ekonomi i balans.

Öppethållande

Denna vinter kom snön tidigt och vi har haft en lång period med kyla där vi kunnat köra våra snökanoner och vi öppnar upp skidanläggningen fredag den 1december! Just nu schaktar Mattias snö från snöläggningen så att vi ska vara redo inför öppning. 

Vi håller öppet i skidanläggningen alla helger under december - då erbjuds även 20% rabatt på liftkort (gäller ej säsongskort), därefter öppnar vi upp alla dagar från den 22december fram till 7april, därefter öppet torsdag-söndag vecka 15-16 innan vi avslutar med långhelg fredag-tisdag v.17 med Valborgsfirande den 30april. 

Jan Xpress öppnar när snöläget tillåter och följer sedan övriga öppettider

Planerade öppettider är alltid preliminära och kan ändras inför/under säsong beroende på mängden av natursnö, antal besökare, gruppbokningar samt hur vi kunnat genomföra snöläggning.

De förändrade öppettiderna är av de beslutade åtgärderna med färre öppna lågsäsongs-dagar i skidsystemet, där vi håller öppet torsdag - söndag - vecka 15-16-17 efter påsken. Vi har valt den perioden då vi statistiskt har ett lågt antal besökare i vår skidanläggning under de dagarna och anser att det ger minst påverkan för våra gäster. Det är inget unikt med att ha mindre öppethållande efter påsken detta görs även i andra skidanläggningar.

Om det blir förändringar med ökat antal bokade grupper/besökare kan våra öppettider ändras men det är inget vi vet i dagsläget därmed ligger dessa öppettider just nu på vår hemsida.

Längdspåren 

Längdspåren på 3 & 5km kommer att prepareras varje helg fredag-söndag under säsongen med start från 1dec, spåren prepareras för skate och klassisk åkning innan kl 08:00 samt under alla dagar på sportlov v9-10 och påsklov 13-14, spåren dras även vid behov efter snöfall. Under våren preparers även Fjällspåret när vädret tillåter.

Nytt inför vintern är att vi köpt in en ”ny pistmaskin” (en begagnad PB400), den ersätter den gamla maskinen för att säkra en bättre drift.

En beslutad åtgärd här är färre vardagar som spåren prepareras, även dessa dagar är valda utifrån att ge minst påverkan för våra besökare. Vi kommer även att minska på antalet spår som vi preparerar och därmed lägger vi fokus på 3 & 5km spåret och tyvärr utgår våra populära extraslingor denna säsong. 

För att bibehålla service på spåren kommer vi att ställa fram en spårkalle där det kommer vara möjligt för privatpersoner att bidra till skötsel av spåren mellan våra prepareringar med pistmaskin. Vi hoppas att ni är fler som vill hjälpa till, har ni frågor kontakta oss för mer info. Vi kommer även att gå in och pista spåren efter snöfall under vardagar när vi har möjligt och vi ser att ett behov finns.

Bakgrund till detta beslut är att vi förra året hade en spårintäkt på 52tkr för våra längdspår och kostnaden är betydligt högre, även med de ovan nämnda förändringarna är beräknad kostnad på ca 200tkr med drift av pistmaskin och personalkostnad. 

Vi anser att längdspåren är ett viktigt komplement till utförsåkning och vill såklart vara med och bidra till fina spår, men vi är beroende av att fler parter medverkar samt att fler löser spåravgift för att klara kostnader för preparering. Idag finns inga kommunala bidrag för spåren och all kostnad för pistmaskin och personal tas idag av Kittelfjällsliftarna.

Arbete i skidanläggningen

Under hösten har vi jobbat med rep och underhåll av vår skidanläggning bland annat med reparation av vindskydd och grillplatser för att förbättre service för våra besökare. Vi ser även ett stort behov av att röja sly för att hålla alla nedfarter öppna och har lagt mer tid och resurser på röjning i våra nedfarter - där vi har haft en 50% tjänst som under hösten röjt i våra backar. Vi har dessutom även genomfört vår årliga röjarhelgen där vi fått hjälp av ett glatt gäng att röja i våra nedfarter. Utöver detta klipper vi årligen gräs på våra längdspår och i de nedfarter där det är möjligt för att möjliggöra en tidig säsongstart. 

På hotelliften har vi gjort en del rep och underhåll där vi bland annat har  bytt rullställ samt vajer som nått sin livslängd, en del i den planerade renoveringen/uppdatering av hotelliften där resterande arbete planeras för genomförande i maj 2023. 

Snöläggning

Vi har även arbetat för att effektivisera snöläggningen. Som ni vet kan vädret i Kittelfjäll variera kraftigt, får vi västligt vind kan det medföra varmare väder när värmen sveper in från golfströmmen får vi ostlig vind kan de medföra kraftiga snöfall. Vi kan även ha stora skillnader på kylan mellan topp och dal som mest kan den vara mellan 10-15graders skillnad från högst punkt till lägsta i vår anläggning. 

För att få en effektiv snöläggning krävs jämn kyla på både topp och dal i flera dagar i sträck. Därmed har vi inväntat en sådan period för att säkerställa en effektivare drift och förbrukning av våra resurser. Den kyliga perioden kom tidigt i år och vi har kunnat lägga snö från den 1november. Som det ser ut nu avslutar vi snöläggning inför öppningen 1december vilket inte alltid är möjligt, eventuellt tas beslut om att läggs lite kompletterande snö under vardagar i december.

Aktiviteter & skidskola

Under jul/nyår, sportlov och påsk har vi planerat för vårt aktivitetsprogram med skidskola, besök av renen Renis, Renisrännen - barnen egna längstävling. Se vår hemsida för information om aktiviteter samt för att boka skidskola.

Se mer info här https://kittelfjall.com/skidakning/skidanlaggning

Camp Kittelfjäll - Kittelfjäll Outdoor

Kittelfjäll Outdoor - vår butik på Fjälltorget håller öppet under helgerna i december - därefter alla dagar från 22december - 7april, därefter helger till Valborg. Vi kommer även att testa ha öppet fram till kl 18:00 under fredag och lördagar denna säsong vilket vi tänker gör att fler kan ha möjlighet att besöka oss efter skiddagens slut.

Nytt är även att vi  startar en stugförmedling där vi kommer att förmedla ett antal privata stugor via Camp Kittelfjäll, det går att boka via vår hemsida. https://www.campkittelfjall.com

Kontakt

Vi ser gärna att ni kontaktar oss direkt när det uppstår frågor - vi svarar alltid på mail och via våra egna sociala kanaler.

Nu ser vi fram emot ännu en skidsäsong! Hoppas att ni är lika peppade som oss.

Mvh Jan Forsgren med personal