WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Sommaren i Kittelfjäll

Kittelfjäll - ett sommarparadis där hela familjen kan hitta både det lilla och stora äventyret runt hörnet. Här är du omgiven av mäktiga fjäll och från de små genuina fjällbyarna kan du upptäcka vår lokala natur och kultur, göra nybörjarvänliga vandringar, prova på fjällfiske, upptäcka våra natursköna vägar som är perfekt för gravel- eller landsvägscykel, eller njuta av den vackra fjälldalen ljudlöst glidandes över en spegelblank yta i kanot.

Att göra

Fiske

I Vojmån hittar du ett av Sveriges bästa harrfiske. En fisk som du lättast fångar med flugspö eller flugkast. Har du tur kan du även fånga riktigt stora öringar. Vojmån ligger på gångavstånd från hotellet. Runt om Kittelfjäll, Grönfjäll och Gränssjö finns hundratals små sjöar och bäckar som alla bjuder på bra ädelfiske. För dig som vill finns möjlighet till guidade turer i området.

Vandring

Runt om Kittelfjäll, Henriksfjäll, Grönfjäll och Gränssjö finns en mängd fina vandringsleder där du kan välja mellan spännande och nybörjarvänliga leder som passar familjen, högalpina toppturer eller längre vandringar längs vattendrag och bergssluttningar. 

Här nedan tipsar vi om några kortare och längre turer i området.

Kanot, kajak eller båt

Vill du fiska eller bara njuta av naturen finns både sjöar och strömmande vatten att utforska med kanot eller båt i närheten av Kittelfjäll. Följ med på en guidad tur längs Vojmån och spana efter bäver eller ta kanoten över Borkasjön och gå iland vid tvillingbäckarna och vandra upp till toppen av Borkan.

Cykling

Kittelfjäll är en fantastisk plats för cykling. Upptäck spännande familjevänliga närbelägna stigar längs Vojmån eller följ med lokala guider på fjällcykling på kalfjället. Här finns också många mil av natursköna vägar, perfekt för dig som vill ge dig ut på lite längre rundor med din gravel- eller landsvägscykel.

Jakt

I vårt område runt Kittelfjäll, Grönfjäll och Gränssjö finns tillgång till stora och bra jaktmarker för både fjällripa och skogsfågel. Under småviltsjakten, som drar igång den 25 augusti, finns goda möjligheter att uppleva storslagna vyer på jakt efter ripa eller tjäder.

Via Ferrata

Vår klätterled ligger på en av världens vackraste platser. Mitt emot Borkafjällets lodräta bergsvägg slingrar sig klätterleden upp på Lebnjiesnuenie, en fin bergssida i söderläge. Uppe på toppen bjuds på en magisk utsikt över dalgången.

Boende hos oss

Här kan du välja mellan bekväma hotellrum, enklare familjerum eller stuga med självhushåll. Här hittar du boende oavsett om du vill bo nära restaurang & nöjen eller mer avskilt med närhet till naturen.

Äta hos oss

Sugen på något att äta eller dricka?Titta in för en fika, lunch eller ta något gott att dricka eller varför inte boka bord och avnjuta en god middag hos någon av våra restauranger och caféer.

Destination Kittelfjäll

Destination Kittelfjäll ligger i Övre Vojmådalen och består av en genuin fjällbygd med ett pärlband av byar som ligger längs Sagavägen ändå från Stennäs upp till byn Skalmodal vid norska gränsen. Området är omgivet av höga fjäll som bjuder på mäktiga vyer, här finns flertalet utlyktsmål med start i de olika byarna. 

Området  ligger naturskönt och överväldigande med en rad branta fjäll 1250-1375 meter höga (bland annat Borkafjället med ett cirka 500 meter högt stup), forsar och sjöar samt skogar och hedar. Nära ligger Marsfjället (1589 m) med Marsfjällsreservatet med högfjällsväxtlighet och det omtalade Offerskalet, en helig plats enligt samerna, vars mark detta alltid varit. 

Res längs med Sagavägen

Destinationen Kittelfjäll och dess många byar ligger längs med Sagavägen som sträcker sig från höga kusten i Örnsköldsvik i Sverige till helgelandskusten i Norge. Sagavägen tar dig med på en spännande resa bland äventyr, historier och sägner, en sträcka som bjuder på en både en intressanta kultur och mäktiga och omväxlande naturupplevelser längs vägen.

Guidade turer och kurser

Vill du lära mer om vår lokala natur och kultur och uppleva något nytt rekommenderar vi att boka någon av våra guidade turer i området. Här kan du följa med på vandring i Marsfjällens naturreservat eller lära dig flugfiska och mycket mer.

Läs mer

Läs vår broschyr 

Tillsammans med alla företag i dalgången har vi samlat information och tips på de bästa utflyktsmål i dalgången. Den finns även hos våra företag i pappersform.

Läs mer

Naturkartan

Vi tipsar om naturkartan som är Länsstyrelsens guide till naturreservat och nationalparker samt vandringsleder i vårt område. Den finns som hemsida eller som app att ladda ner.

Läs mer