WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Kittelfjäll en del av Sagavägen

Destination Kittelfjäll består av ett pärlband av byar som ligger längs med Sagavägen som sträcker sig från höga kusten i Örnsköldsvik i Sverige till helgelandskusten i Norge, en sträcka på 57mil. En väg som bjuder på en både en intressanta kultur och mäktiga och omväxlande naturupplevelser längs vägen från kust till kust.

Här är du omgiven av mäktiga fjäll och från de små genuina fjällbyarna kan du upptäcka vår lokala natur och kultur, göra nybörjarvänliga vandringar, prova på fjällfiske, eller upptäcka våra natursköna vägar som är perfekt för dig som vill ge dig ut på lite längre rundor med din gravel- eller landsvägscykel.

Boende hos oss

Här kan du välja mellan bekväma hotellrum, enklare familjerum eller stuga med självhushåll. Här hittar du boende oavsett om du vill bo nära restaurang & nöjen eller mer avskilt med närhet till naturen.

Äta hos oss

Sugen på något att äta eller dricka?Titta in för en fika, lunch eller ta något gott att dricka eller varför inte boka bord och avnjuta en god middag hos någon av våra restauranger och caféer.

Att göra hos oss

Upptäck vår lokala natur och kultur med nybörjarvänliga vandringar, fjällfiske, natursköna vägar perfekta för gravel- eller landsvägscykel, paddla kanot eller bara njut av vår vackra fjälldal och dess magiska vyer.

Sagavägen - en resa från världsarv till världsarv

Sagavägen går från Örnsköldsvik vid Östersjön via Åsele, Vilhelmina, till Kittelfjäll och sedan vidare mot Norge. Resan tar dig från världsarvet Höga kusten i Sverige till världsarvet Vega vid kusten i Norge. När du färdas längs med Sagavägen får du ta del av havsmiljö, skogslandskap och fjällmiljöer som skapar kontraster med omväxlande naturupplevelser och med besök i små genuina som bjuder in dig att ta del av den lokala naturen och kulturen. Här finns flertalet sagostigar, besöksmål och rastplatser att stanna till med som berättar om den lokala naturen och kulturen.

Lokal kultur

Vill du lära mer om vår lokala natur och kultur då tipsar vi om några stopp i vår dalgång. Stanna till vid kyrkan i Dikanäs som är en av Vilhelmina församlings äldsta bevarade kyrkor, vår lokala bygdemuseum eller gör en kort vandring till något av våra samevisten eller vojmåstigen som berättar mer om lokala växter och dess användingsområden.

Fauna & flora

Växter har länge använts i matlagning och som medicinalväxter i Kittelfjäll finns en vandringsled med informationstavlor som berättar om dalgångens lokala växter och dess användingsområden  Vandringen tar dig även in. i Marsfjällens naturreservat, där det på södra sidan finns rödbruna serpentinmoräner där kal fjällarv växer bland förvridna tallar. 

Samisk kultur

I dalgången finns bevarade samevisten, ett av dem är Silisens sameviste som länge användes som vår- och höstviste när samerna föjde renarna mellan de olika beteslanden, där de stannade och vilade, lät renarna beta för att sedan fortsätta resan mot sommar eller vinterområden.

Nybyggarkultur

Vid Bygdegården i Henriksfjäll ligger vårt lokala bygdemuseeum där du kan lära mer om nybyggarkulturen och de människor som levde här förr & nu, med berättelser om byarna och om hur det var att växa upp och leva i fjällbygden under 1900-talet. Bygdegården håller öppet under sommaren i museet och har även sommarcafe och loppis.

Kyrkor

När detta ännu var välglöst land färdades man på vatten och vintervägar och en av de viktigare i länet passerade Dikanäs på väg till Norge. Idag följer Sagavägen där den passerar byn Dikanäs. Nybyggare och de bofasta samerna i Vojmådalen fick 1829 tillstånd att uppöra ett eget kapell. Idag är Dikanäs kyrka en av Vilhelmina församlings äldsta bevarade kyrkor. Totalt finns 7 kyrkor bara i Vilhelmina kommun.

Lokala sagor & sägner

Sagavägen har fått sitt namn från de lokala berättelser och sägner som berättas i byarna och tar dig med på en spännande resa där du får ta del av de lokala sagor från bygden som berättats i generationer. För att lyfta fram dessa sagor finns sagostigar & rastplatser längs med vägen där besökaren kan ta del av sagor & sägner om vittra, stalofolk, jättar och andra väsen och kanske kan du se dem om du tittar riktigt noga. 

 

 

Sagostig Kittelfjäll

Med start vid sågforsen vandrar du längs med Vojmån och får ta del av lokala sagor och berättelser från bygden och tillsammans spana efter små sagoväsen och djur som finns målade i skogen.

Sagostig Rönnäs

I Kvarnbäcken som ligger alldeles intill byn Rönnäs, hittar du ”Näcken” spelandes i bäcken. Här finns också en spännande sagostig med berättelser och målningar.

Sagostig Vilhelmina

Uppe på Kyrkberget, alldeles intill Samevistet i Vilhelmina står trollen Tallus & Tallina och hälsar dig välkommen att följa den fantasieggande sagostigen.

Sagostig Dikanäs

Denna stig tar dig in i skogen och du hittar målade sagofiguer från de lokala sagorna. Bland annat finns här Stalo, en elak jätte som försökte lura samerna men ofta föll för sitt eget grepp.

Berättelsen om Bergakungen & hans dotter

Jättarna från nordens fjäll mötte jättarna från östomhavet i en stid på liv och död mellan Åsele och Krötselberget och jättarna stred till dess att fjälljättarna besegrats. Bergakungen stod där ensam och i sin förtvivlan ryckte han upp en stor fura som han slungade mot sina fiender. Bergakungen märkte inte att hans dotter som han älskade så högt stod i vägen, träffades och dog. 

Hans tårar fyllde hela dalen från Lapplands högsta fjäll ända ned i havet. 

Bergakungen gick upp på Borkans högsta topp och slog med sin hammare så att gnistorna yrde och halva Borkans högsta topp föll och slog en hiskelig djup grop i marken. Jätten lyfte upp den och lade den mitt emot så att den skulle bli en kungadotters bår. När han lyfte upp blocket blev det en så djup grop dit stenen fallit att när den fylldes av Bergakungens tårar så vart det en stor lång sjö. Då sade Bergakungen att Borkajaur ska du heta och så heter sjön ännu idag.

Bergakungens dotter lades där på bår och alla fjällens blomster blev hennes bårtäcke. Facklor tändes vid hennes fotapall som brände marken vida omkring och det dånade i rymden, för det var Bergakungens dotters jordafärd. 

Ännu idag kan man se Bergakungens dotter där hon ligger utsträckt på bår på Kittelfjällets högsta topp, och vid kullens fot som stupar ned mot sjön och mot landsvägen, de spruckna roströda hällarna ser ut som efter brand. Askan såddes kring kullarna och i dalen som skall lysa röd till domens dag, invid Bergakungens fotapall.

Detta är ett utdrag ur berättelsen om Jättarna och Bergakungens dotters Sarkofag, som finns i boken Sagor från Vilhelmina, skrivna efter Lisa Johansson. Berättelserna i sin helhet  kan du läsa längs med Sagostigen i Kittelfjäll.

Författare: Efter Lisa Johansson, Sagor från Vilhelmina

Rundresor där du kan uppleva kust och fjäll

Här finns fina möjligheter att göra rundresor med bil eller husbil med flera alternativa vägval som gör det möjligt att att uppleva både kust och fjäll.

Upplev mer längs med Sagavägen

Längs med vägen finns flertalet besöksmål som alla bjuder in till att ta del av lokal natur och kultur. Här har vi samlat kort information och länkar till turistinformation längs med vägen.

Örnsköldsvik

Här börjar och slutar Sagavägen, där möter skogslandskapet Östersjön. Här kan du besöka sagostigen Källarbacken Saga eller Brynge kulturområde som berättar om den svenska industrihistorien. Här finns även museum och konstutställningar att ta del av.

Åsele

Åsele ligger i skogslandet, mellan kusten och fjällen, här finns fina vandringsleder och närhet till flera naturreservat bland annat Björnlandets nationalpark och Stockholmgata som ligger på gränsen mellan Åsele och Öviks kommun.

Vilhelmina

Vilhelmina består av både skog och fjäll och här kan du ta del av den samiska kulturen vid samevistet på kyrkberget eller besöka kyrkstan som minner om livet för många hundra år sedan. Här kan du köpa hantverk från orten eller  besöka Hembygdsmuseet och bo i en genuin miljö.

Norge

När du når norska delen av Sagavägen färdas du genom de stora fjällområdena som gränsar till Sverige, här rinner Vapstälven vidar på sin färd ner mot Atlanten. Här kan du besöka Sjögatan i Mosjöen, vandra till närliggande toppar som Torghatten vid Brönnösund eller ansluta till hurtigrutten i Sandnessjöen.