WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP Resa hit Om vår fjällbygd Service

Kittelfjäll en del av Sagavägen

Destinationen Kittelfjäll består av ett pärlband av byar som ligger längs med Sagavägen som sträcker sig från höga kusten i Örnsköldsvik i Sverige till helgelandskusten i Norge, en sträcka på 67mil. En väg som bjuder på en både en intressanta kultur och mäktiga och omväxlande naturupplevelser längs vägen från kust till kust.

Sagavägen kust till kust

Sagavägen går från Örnsköldsvik vid Östersjön via Åsele, Vilhelmina, till Kittelfjäll och sedan vidare mot Norge. När du färdas längs med Sagavägen får du ta del av havsmiljö, skogslandskap och fjällmiljöer som skapar kontraster med omväxlande naturupplevelser och med besök i små genuina byar längs vägen som bjuder in dig  att ta del av den lokala naturen och kulturen. Här finns flertalet sagostigar och rastplatser att stanna till med som berättar de sagor och sägner från bygden. 

OBSERVERA - VÄGARBETE PÅGÅR STRÄCKA STALON - DIKANÄS

Planerar du en resa längs med Sagavägen denna sommar vill vi uppmärksamma dig om att det pågår vägarbete mellan Stalon - Dikanäs. Därmed rekommenderar vi en alternativ väg från Vilhelmina via Storseleby, som bjuder på fina vyer längs vägen. Vilhelmina - Storseleby - Kittelfjäll - Från Vilhelmina kör mot Storseleby (B) genom skogslandskap och Vojmsjön upp till Dajkanvik & Dikanäs. I Storseleby hittar du Järjagården som som erbjuder både boende och mat för den som vill stanna till längs vägen.

Sommaren i Kittelfjäll

Ett sommarparadis där hela familjen kan hitta både det lilla och stora äventyret runt hörnet. Här är bergen nära och från de genuina fjällbyarna kan man göra nybörjarvänliga vandringar i underbart vacker natur, prova på fjällfiske, upptäck spännande familjevänliga närbelägna stigar längs Vojmån eller våra natursköna vägar som är perfekt för dig som vill ge dig ut på lite längre rundor med din gravel- eller landsvägscykel.

Boende hos oss

Här kan du välja mellan bekväma hotellrum, enklare familjerum eller stuga med självhushåll. Här hittar du boende oavsett om du vill bo nära restaurang & nöjen eller mer avskilt med närhet till naturen.

Äta hos oss

Sugen på något att äta eller dricka?Titta in för en fika, lunch eller ta något gott att dricka eller varför inte boka bord och avnjuta en god middag hos någon av våra restauranger och caféer.

Att göra hos oss

Destination Kittelfjäll ligger i Övre Vojmådalen och består av en genuin fjällbygd med ett pärlband av byar som ligger längs Sagavägen ändå från Stennäs upp till byn Skalmodal vid norska gränsen. Området är omgivet av höga fjäll som bjuder på mäktiga vyer, här finns flertalet utlyktsmål med start i de olika byarna. 

Sagostigar nära Kittelfjäll

Sagavägen har fått sitt namn från de lokala berättelser och sägner som berättas i byarna och tar dig med på en spännande resa där du får ta del av de lokala sagor från bygden som berättats i generationer. För att lyfta fram dessa sagor finns sagostigar & rastplatser längs med vägen där besökaren kan ta del av sagor & sägner om vittra, stalofolk, jättar och andra väsen och kanske kan du se dem om du tittar riktigt noga. 

 

 

Sagostig Kittelfjäll

Med start vid sågforsen vandrar du längs med Vojmån och får ta del av lokala sagor och berättelser från bygden och tillsammans spana efter små sagoväsen och djur som finns målade i skogen.

Sagostig Rönnäs

I Kvarnbäcken som ligger alldeles intill byn Rönnäs, hittar du ”Näcken” spelandes i bäcken. Här finns också en spännande sagostig med berättelser och målningar.

Sagostig Vilhelmina

Uppe på Kyrkberget, alldeles intill Samevistet i Vilhelmina står trollen Tallus & Tallina och hälsar dig välkommen att följa den fantasieggande sagostigen.

Sagostig Dikanäs

Denna stig tar dig in i skogen och du hittar målade sagofiguer från de lokala sagorna. Bland annat finns här Stalo som var en elak jätte som försökte lura samerna med ofta föll för sitt eget grepp.

Berättelsen om Bergakungen & hans dotter

Jättarna från nordens fjäll mötte jättarna från östomhavet i en stid på liv och död mellan Åsele och Krötselberget och jättarna stred till dess att fjälljättarna besegrats. Bergakungen stod där ensam och i sin förtvivlan ryckte han upp en stor fura som han slungade mot sina fiender. Bergakungen märkte inte att hans dotter som han älskade så högt stod i vägen, träffades och dog. 

Hans tårarna fyllde hela dalen från Lapplands högsta fjäll ända ned i havet. 

Bergakungen gick upp på Borkans högsta topp och slog med sin hammare så att gnistorna yrde och halva Borkans högsta topp föll och slog en hiskelig djup grop i marken. Jätten lyfte upp den och lade den mitt emot så att den skulle bli en kungadotters bår. När han lyfte upp blocket blev det en så djup grop dit stenen fallit att när den fylldes av Bergakungens tårar så vart det en stor lång sjö. Då sade Bergakungen att Borkajaur ska du heta och så heter sjön ännu idag.

Bergakungens dotter lades där på bår och alla fjällens blomster blev hennes bårtäcke. Facklor tändes vid hennes fotapall som brände marken vida omkring och det dånade i rymden, för det var Bergakungens dotters jordafärd. 

Ännu idag kan man se Bergakungens dotter där hon ligger utsträckt på bår på Kittelfjällets högsta topp, och vid kullens fot som stupar ned mot sjön och mot landsvägen, de spruckna roströda hällarna ser ut som efter brand. Askan såddes kring kullarna och i dalen som skall lysa röd till domens dag, invid Bergakungens fotapall.

Detta är ett utdrag ur berättelsen om Jättarna och Bergakungens dotters Sarkofag, som finns i boken Sagor från Vilhelmina, skrivna efter Lisa Johansson. Berättelserna i sin helhet  kan du läsa längs med Sagostigen i Kittelfjäll.

Författare: Efter Lisa Johansson, Sagor från Vilhelmina

Rundresor där du kan uppleva kust och fjäll

Här finns fina möjligheter att göra rundresor med bil eller husbil med flera alternativa vägval som gör det möjligt att att uppleva både kust och fjäll.

Upplev mer längs med Sagavägen

Längs med vägen finns flertalet besöksmål som alla bjuder in till att ta del av lokal natur och kultur. Här har vi samlat kort information och länkar till turistinformation längs med vägen.

Örnsköldsvik

Här börjar och slutar Sagavägen, där möter skogslandskapet Östersjön. Här kan du besöka sagostigen Källarbacken Saga eller Brynge kulturområde som berättar om den svenska industrihistorien. Här finns även museum och konstutställningar att ta del av.

Åsele

Åsele ligger i skogslandet, mellan kusten och fjällen, här finns fina vandringsleder och närhet till flera naturreservat bland annat Björnlandets nationalpark och Stockholmgata som ligger på gränsen mellan Åsele och Öviks kommun.

Vilhelmina

Vilhelmina består av både skog och fjäll och här kan du ta del av den samiska kulturen vid samevistet på kyrkberget eller besöka kyrkstan som minner om livet för många hundra år sedan. Här kan du köpa hantverk från orten eller  besöka Hembygdsmuseet och bo i en genuin miljö.

Norge

När du når norska delen av Sagavägen färdas du genom de stora fjällområdena som gränsar till Sverige, här rinner Vapstälven vidar på sin färd ner mot Atlanten. Här kan du besöka Sjögatan i Mosjöen, vandra till närliggande toppar som Torghatten vid Brönnösund eller ansluta till hurtigrutten i Sandnessjöen.