WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev Resa hit Service Bygga, bo & leva Föreningsliv Information Sagavägen Berättelser Bra att veta

Kanot & Båt i Kittelfjäll

 

 

Vill du fiska eller bara njuta av naturen finns både sjöar och strömmande vatten att utforska med kanot eller båt i närheten av Kittelfjäll.

Följ med på en guidad tur längs Vojmån och spana efter bäver eller ta kanoten över Borkasjön och gå iland vid tvillingbäckarna och vandra upp till toppen av Borkan.

 

 

Kanoter, kajaker samt båtar med elmotor: Camp Kittelfjäll, tel 0940-165980 läs mer här>>>

Båtuthyrning i Bergsjön : Grönfjälls Fritidsby 0940-870 19

Båtuthyrning Bojtikken/Virisen: Birger Larsson 0768194213

Guidade turer med kanot - läs mer här>>>


Vojmån

Längd: Båthusen - Bergsjön ca 4km

Svårighet: lätt - svår

Paddla kanot i Vojmån med start vid båthusen i Henriksfjäll

Här kan du paddla nerströms Vojmån och spana efter bävrar, ni kan få se spår efter bävrar som fällt träd och se deras boningar längs med strandkanten. Har ni tur kanske ni till och med får se en bäver i åkanten när ni glider fram längs med ån. Turen kan anpassas och man paddlar så långt som man orkar innan man vänder och det går att stanna till för medhavd fika längs med strandkanten eller om man paddlar hela vägen ner till Bergsjön finns en liten sandstrand som är fin att stanna till vid.

För familjer med yngre barn går det att göra en kortare tur i selet vid Båthusen i Henriksfjäll där Vojmån är mindre strömmande, ni kan paddla en bit uppströms och sedan glida i strömmen ner tillbaka till båthusen och stanna till för ett bad i Vojmån, i selet blir det vid lågvatten en liten ö med en sandbank i mitten av ån där man kan ta sig ett svalkande dopp  i Vojmåns klara vatten. Barnen brukar tycka att de är spännande att få testa flytkraften och flyta en kort bit strömmen med flytvästen på.

Tänk på: att det är strömmande vatten i Vojmån och att den kan vara enkelt att paddla nerströms och tyngre uppströms. Planera därmed turen utifrån era förutsättningar i familjen eller gruppen och paddla inte längre nerströms än att ni orkar med hemfärden.

Tips: Det går även att boka en guidad tur längs Vojmån se här>>>

Vi tipsar även om möjlighet att paddla från Båthusen ner till Bergsjöns utlopp, där hittar du vindskydd och grillplats samt fint fiske. Tänk på att beroende på väder kan det blåsa mer eller mindre på Bergsjön, vilket kan göra paddlingen krävande. Därmed rekommenderar vi att ni spanar in aktuell väderprognos innan ni ger er iväg på turen. Du bör även ha ordnat med hämtning av kanoter och skjuts tillbaka till start där du lämnat bilen

Bergsjön

Hyr båt och testa fiskelyckan i Bergsjön . Här kan du ta båten ut för en fisketur på sjön där det finns goda möjligheter för att fånga röding, öring och med möjlighet att gå iland längs med strandkanten för att njuta av den vackra omgivningen och äta medhavd fika.

Tips:  I området finns vindskydd/grillplatser, som är fina att stanna till vid för fika eller lunch. Ett Vindskydd hittar ni längs med vägen ner till Bergsjön, där det är möjligt att parkera med bil. Det andra ligger vid utloppet av Bergsjön och nås via en stig som startar vid parkeringen. Fiskekort löses hos Bergsjöns FVO, genom www.fiskekort.se


Borkasjön

Längd: Över sjön är de ca 1km beroende på var du startar, Vandring till toppen ca 3km i brant terräng

Svårighet:svår

Hyr båt eller kanot och ta dig över Borkasjön, där Borkafjället med sin 600meter lodräta klippvägg bjuder på en mäktig upplevelse från sjösidan. Därefter går ni ibland på andra sidan och vandrar längs med tvillingbäckarna och upp till toppen av Borkafjället 1316möh. En klar dag kan du se fjälltoppar ända mot Norska gränsen. Turen erbjuder möjlighet till ett svalkande bad i tvillingbäckarna eller Borkan.

Tips: Vill ni går det även att göra en övernattning i tält och i Borkasjön finns goda möjlighet till fiske efter öring och röding. Fiskekort löses hos Borkan Byalags samfällighetsförening, genom www.fiskekort.se

Tänk på: Att planera äventyret utifrån väder, vädret kan ändras snabbt i fjällen och för att genomföra vandringen krävs en passage över Borkasjön som är en djup och bred sjö. Vid dåligt väder det kan blåsa hård vind över Borkasjön. Därmed rekommenderar vi att ni spanar in aktuell väderprognos innan ni ger er iväg på turen.