WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Skoteråkning i Kittelfjäll

Vi vill gärna att du ska upptäcka vår vackra dalgång och storslagna fjällvyer. Skoter gör att du snabbt tar dig ut på fjället, de långa skoterlederna de öppna ytorna lockar många skoteråkare till oss.

Packa matsäcken och ge dig ut på en närliggande fiskesjö för ismete efter röding, hitta en fjällsluttning, gräv ner dig och njut av solen en varm vårdag. Njut av våra stora områden för friåkning eller fina skoterleder som tar dig till Virisen, Saxnäs, Klimpfjäll, Borgafjäll eller Hemavan och Tärnaby där du kan avnjuta en god lunch innan hemfärd.

Friåkning

I Kittelfjäll finns stora områden för friåkning som ger många skoteråkare en otrolig frihetskänsla att surfa fram i orörd nysnö. För oss är det en självklarhet att du visar hänsyn till djur och natur och alla som bor, lever och verkar här.

Skoterleder

Njut av välpreparerade skoterleder med möjlighet till fina dagsturer till Virisen, Saxnäs/Klimpfjäll, Borgafjäll eller Hemavan/Tärnaby. Det finns även möjlighet att att planera längre turer med stopp i våra fjällbyar med övernattning. 

Skoterutflykt

Packa matsäcken och ge dig ut på en närliggande fiskesjö för ismete efter röding, hitta en fjällsluttning, gräv ner dig och njut av solen en varm vårdag. Här finns fina naturomården för dig som vill uppleva fjällen med skoter.

Skoterkarta

Skoterleder i fjällen, är liksom övriga fjälleder, markerade med ledkryss. De är dessutom markerade med skyltar eller märken som visar vad som gäller på leden. Tänk på att hålla låg hastighet på leder inom byarna och att visa hänsyn till skidåkare och andra du möter. Vill du friåka ta reda på vilka områden som du får köra på och håll dig utanför byarna då minskar du risken för störning.

Skoterkarta

Hyra skoter

 Har du inte en egen skoter finns det att hyra i hos våra auktoriserade uthyrningsföretag. Här finns både skotrar för friåkning i snöfylld terräng och touringskoter som passar bra för att köra på led. 

Grönfjälls bil och maskin

Hos Grönfjälls bil & maskin kan du hyra skotrer för friåkning eller välja en toruingmaskin med elstart, dubbeldyna, dragkrok och packbox och lägga till hyra av pulka eller packsläde.

Heli Kittel

Hos HeliKittel kan du hyra skoter med dubbeldyna och dragkrok. Här finns även en Brännapulka med kapell som även har fiskelucka för blåsiga dagar på sjön.

Guidade turer

För dig som vill följa med på en guidad skotertur arrangerar Heli Kittel guidade skoterturer i vårt området. Kontakta dem för en förfrågan.

Läs mer

Skoterservice

I Grönfjäll hittar du Grönfjälls bil & maskin, här kan du få hjälp med service på skoter, köpa olja etc.

Läs mer

Vad gäller?

Snöskoterkörning ingår inte i allemansrätten och det är därför inte självklart att du får köra på annans mark. Det är tillåtet att köra på väl snötäckt mark utan att störa, förstöra eller på annat sätt bryta mot lagen. Är du osäker på var du får köra så är det bäst att hålla sig till skoterlederna.

Läs mer

Skötsel och underhåll av leder

I Kittelfjäll ansvarar Kittelfjälls skoterförening för lederna och för oss är det självklart att du som kör skoter i området köper ledbevis och medverkar till ledunderhåll och säkrare skoterkörning i fjällen.

Köp ledbevis här

Renskötselområde

När du besöker oss befinner du dig i ett kulturlandskap där människor levt och verkat under många år. Detta är även Vilhelmina Norras renskötselområde och här vistas renarna under våren där de behöver lugn och ro under kalvningsperioden. Det innebär att vissa områden stängs av för skoteråkning i april/maj. Det är ditt ansvar att ta redan på var du får köra och följa upp gällande regler och avstänga områden när du planerar din skotertur. För oss är det självklart att du visar hänsyn till djur, natur och människornas som vistas här.

Läs mer om renskötsel i området

6 tips för en trygg skotertur

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING Använd hjälm med skidglasögon eller visir och bär varma kläder och skor. Ta med spade, vindsäck, isdubbar och nödvändiga tillbehör till snöskotern såsom extra variator- rem och verktyg. Lavinsond och lavinsändare rekommenderas om ni planerar att lämna skoterlederna och åka i brant terräng. 

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA DIN SNÖSKOTERTUR EFTER VÄDRET Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser via radion eller webbplatsen smhi.se. Väder- tjänster erbjuds även som applikationer för mobiltelefoner. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. FÖLJ MARKERADE SKOTERLEDER Det finns hundratals mil markerade snöskoterleder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, vindskydd och hjälptelefoner. Inom många fjällområden är snöskoteråkningen reglerad och endast tillåten efter särskilda leder. De flesta gör klokt i
att alltid följa lederna – det gör det enklare att hitta, minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp.

5. TA MED KARTA OCH KOMPASS Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framför allt utanför markerade leder. Användning av kompass kräver dock kunskaper – instruktioner finns på Fjällsäkerhets- rådets webbplats. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering. Det finns lokala fjällsäker- hetskommittéer med stora kunskaper om fjällen i sina närområ- den. Kontaktuppgifter finns på Fjällsäkerhetsrådets webbplats.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet