WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Vinterfiske

Pimpelfiske är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen och uppleva fjällvärlden.

Hos oss kan du under vintertid fånga öring och röding i våra fjällsjöar. Här kan du själv ta dig ut till närliggande sjöar med skidor, snöskor, skoter eller bil. Har du inte prövat ismete förut kan du följa med på en guidad fisketur, där du får lära dig mer om ismete, våra sjöar och den lokala kulturen.

Pimpelfiske

Pimpelfiske är enkelt då det inte krävs så mycket utrustning: en isborr, ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar så är du igång. 

Säsongen startar i och med att den första isen lägger sig, någon gång under november månad, därefter växer sig isarna allt tjockare. Rödingen brukar hugga bra under dessa korta, kalla och mörka dagar men tänk på att alltid kolla isens tjocklek innan du beger dig ut.  

Senare under vintern och våren blir vädret varmare och många kombinerar isfiske med skoteråkning och uteliv. Det är en magisk tid för att njuta av vårsolen och ismete och är en naturlig del av den lokala kulturen i våra fjällbyar.

Kom ihåg att alltid kontrollera vilka sjöar och vattendrag som tillåter fiske under perioden Hör dig för om tjocklek på isarna och köp fiskekort innan du beger dig ut.

Läs mer

Kittelfjäll - Grönfjäll - Henriksfjäll

I området runt Kittelfjäll finns flertalet fina vatten. Här kan du utgå från någon av byarna Grönfjäll, Henriksfjäll eller Kittelfjäll. Vill du fiska i närheten av byarna så finns Saksensjön och Bergsjön som fina alternativ med öring och röding. Hit tar du dig med skidor eller skoter, Bergsjön kan även nås med bil. Vill du åka en liten längre tur med skoter eller skidor så är Rissjön ett trevligt fiskevatten med möjlighet att få stor öring och röding.

Längs vägen upp mot norska gränsen hittar du bland annat sjöarna Borkasjön och Fättjaur som båda ligger nära vägen och erbjuder lättillgängligt fiske med fin öring och röding.

Gränssjö

Nära norska gränsen hittar du byn Gränssjö. Vill du vinterfiska är Gränssjö ett bra val med många fina sjöar bara några kilometrar från byn. Vill du ha lättillgängligt fiske så är övre och nedre Vaptsjöarna ett bra alternativ med fin öring och röding. Sjöarna ligger intill vägen och du kan lätt nå dem genom att parkera längs vägen. 

Vill du åka skoter eller skidor finns alternativ som Jervoken eller Skalvattnet som håller mycket fin öring och röding. Den större sjön Virisen kan vara ett trevligt dagsmål att åka till om du har skoter.

Vad gäller?

Kom ihåg att alltid kontrollera vilka sjöar och vattendrag som tillåter fiske under perioden. Hör dig för om tjocklek på isarna och köp fiskekort innan du beger dig ut. Kör du skoter behöver du även ta reda på var du får köra i området då det kan vara skoterförbud inom vissa delar samt att det under våren förekommer renskötsel i området.

Läs mer

Guidade turer

Har du inte prövat ismete förut och känner dig osäker finns möjligheten att uppleva det fantastiska fisket tillsammans med en guide. Kontakta något av våra lokala guideföretag så berättar de mer.

Läs mer

Fiskekort

Fiskekort kan köpas via online för de flesta fiskevatten. Du behöver först ta reda på var du vill fiska och söker därefter på det fiskevatten som du vill fiska i till exempel Bergsjön, Saxensjön eller nedre delen av Borkasjön som ligger inom Bergsjöns FVO. Övre delen av Borkasjön hör till Borka byalags samfällighet.

Länsstyrelsen förvaltar statens vatten ovan odlingsgränsen. Karta för statens fiskeområden och information om fjällfiske hittar du här>>>

Köp fiskekort här

Säkerhet vid isfiske

Innan du ger dig ut på vinterfiske finns det några saker att tänka på för att göra din fisketur säker. 

  • Var aldrig ensam på isen.
  • Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen.
  • Prova alltid isen med en ispik om du är osäker.
  • Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 cm tjock.
  • Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.
  • Lär dig var isens svaga punkter är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.
  • Ju högre fart du har desto längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen.
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".
  • Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.

Källa: Issäkerhetsrådet

Läs mer