WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Vinterfiske

Pimpelfiske är ett fantastiskt sätt att komma ut i naturen och uppleva fjällvärlden.

Hos oss kan du under vintertid fånga öring och röding i våra fjällsjöar. Här kan du själv ta dig ut till närliggande sjöar med skidor, snöskor, skoter eller bil. Har du inte prövat ismete förut kan du följa med på en guidad fisketur, där du får lära dig mer om ismete, våra sjöar och den lokala kulturen.

Pimpelfiske

Pimpelfiske är enkelt då det inte krävs så mycket utrustning: en isborr, ett pimpelspö med lina, ett par pirkar/blänken och några krokar så är du igång. 

Säsongen startar i och med att den första isen lägger sig, någon gång under november månad, därefter växer sig isarna allt tjockare. Rödingen brukar hugga bra under dessa korta, kalla och mörka dagar men tänk på att alltid kolla isens tjocklek innan du beger dig ut.  

Senare under vintern och våren blir vädret varmare och många kombinerar isfiske med skoteråkning och uteliv. Det är en magisk tid för att njuta av vårsolen och ismete och är en naturlig del av den lokala kulturen i våra fjällbyar.

Kom ihåg att alltid kontrollera vilka sjöar och vattendrag som tillåter fiske under perioden Hör dig för om tjocklek på isarna och köp fiskekort innan du beger dig ut.

Läs mer

Kittelfjäll - Grönfjäll - Henriksfjäll

I området runt Kittelfjäll finns flertalet fina vatten. Här kan du utgå från någon av byarna Grönfjäll, Henriksfjäll eller Kittelfjäll. Vill du fiska i närheten av byarna så finns Saksensjön och Bergsjön som fina alternativ med öring och röding. Hit tar du dig med skidor eller skoter, Bergsjön kan även nås med bil. Vill du åka en liten längre tur med skoter eller skidor så är Rissjön ett trevligt fiskevatten med möjlighet att få stor öring och röding.

Längs vägen upp mot norska gränsen hittar du bland annat sjöarna Borkasjön och Fättjaur som båda ligger nära vägen och erbjuder lättillgängligt fiske med fin öring och röding.

Gränssjö

Nära norska gränsen hittar du byn Gränssjö. Vill du vinterfiska är Gränssjö ett bra val med många fina sjöar bara några kilometrar från byn. Vill du ha lättillgängligt fiske så är övre och nedre Vaptsjöarna ett bra alternativ med fin öring och röding. Sjöarna ligger intill vägen och du kan lätt nå dem genom att parkera längs vägen. 

Vill du åka skoter eller skidor finns alternativ som Jervoken eller Skalvattnet som håller mycket fin öring och röding. Den större sjön Virisen kan vara ett trevligt dagsmål att åka till om du har skoter.

Guidade turer

Har du inte prövat ismete förut och känner dig osäker finns möjligheten att uppleva det fantastiska fisket tillsammans med en guide. Kontakta något av våra lokala guideföretag så berättar de mer.

Läs mer

Hållbart fiske

Vi vill verka för ett hållbart fiske därigenom finns vissa regler att förhålla sig till. Det finns både allmänna fiskeregler som gäller över stora områden och lokala anpassade fiskebestämmelser. Övre Vojmådalen består av olika fiskeområden, där fiskevårdsföreningar förvaltar fisket. Vi har även en stor andel fiskevatten som upplåts av staten och som förvaltas och vårdas genom Länsstyrelsen Västerbotten. Läs mer om våra olika fiskeområden och gällande bestämmelser.

Bergsjöns FVO

Området ligger naturskönt och består av sjöarna Saksensjön, Bergsjön och Vattjomsjön, Saksenbäcken mellan Bergsjön och Saksensjön samt delar av Vojmån och Krutån.

Här bjuds man på ett väldigt omväxlande fiske efter harr, öring och röding och fina leder som går till de olika fiskevattnen. Fisket i åarna och bäckarna bjuder på omväxlande strömmande och lugna vatten med djupa höljor. I Vattomsjön finns även abborre.

Området är upplåtet för sportfiske hela året med undantag av nedanstående förbudstider.

Totalt fiskeförbud (även krok) under tiden 15 september - 15oktober i allt strömmande vatten.

Totalt fiskeförbud gäller hela året i Vojmån sträckan Bergsjön uppströms till båthusen i Henriksfjäll.

Flugfiskesträcka Stennäs, Dikafallet – enbart flugfiske tillåtet, max 2 fiskar per dygn. Totalt fiskeförbud under perioden 15 Sep. -15 Okt.

Borkan samfällighet

Borkans samfällighetsförening upplåter fiske på Borkan, nedre Fättjaur och på övre Fättjaur. Här kan du fiska efter röding, öring och i de strömmande delarna även harr. Borkasjön är väldigt djup, hela 62 meter. Längst upp i sjön är det grundare och chansen att få mycket fisk är bra.

Området är upplåtet för sportfiske med kast-, flug- och dragrodd hela året. Vintertid får man fiska med ispimpel.

OBS utloppet av Borkan upplåts av Bergsjöns FVO

Det råder fiskeförbud i Vojmån mellan Borkasjön och nedre Fättjaure.

Totalt fiskeförbud gäller för Övre och Nedre Fättjaur, samt Borkasjön under tiden 1/9-30/9.
I övrigt gäller allmänna och lokala bestämmelser.

Statens vatten Övre Vojmådalen

Här finns ett varierande fiske, allt ifrån stora sjöar till strömmande forsar. De flesta vatten är upplåtna året om, och här fiskar man i äkta fjällmiljö. I dessa delar av övre Vojmån finns det öring och harr. Harrfisket i området är vida berömt. Spinnfiske eller fluga är de bästa sätten att ta fisken på.

Statens vatten som berör Vojmån är:
Vojmån uppströms Autojaure
Gottern och Vojmån upp till Bleriken
Vojmån mellan Gottern och Fiansjön
Övre Fättjaure, del av och Vojmån upp till Selsjön

Fiskort för statens vatten ovan odlingsgräns sälj via NaturIT eller lokala återförsäljare.

Läs mer här>>>

Vad gäller?

Kom ihåg att alltid kontrollera vilka sjöar och vattendrag som tillåter fiske under perioden. Hör dig för om tjocklek på isarna och köp fiskekort innan du beger dig ut. Kör du skoter behöver du även ta reda på var du får köra i området då det kan vara skoterförbud inom vissa delar samt att det under våren förekommer renskötsel i området.

Läs mer

Säkerhet vid isfiske

Innan du ger dig ut på vinterfiske finns det några saker att tänka på för att göra din fisketur säker. 

  • Var aldrig ensam på isen.
  • Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen.
  • Prova alltid isen med en ispik om du är osäker.
  • Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 cm tjock.
  • Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.
  • Lär dig var isens svaga punkter är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.
  • Ju högre fart du har desto längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen.
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde, "den förlängda armen".
  • Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka.

Källa: Issäkerhetsrådet

Läs mer