WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Topptur

I Kittelfjäll finns goda möjligheter för dig som vill gå på topptur. Sadeln och Norgesvängen är två klassiker som utgår från Hotell Kittelfjäll och börjar med en liftfärd ovan trädgräns och sedan vidare till fots med skidorna på axeln eller ryggsäcken.

Här finns även heldagsturer som till Daune eller Borkafjället som med sin 600 meter lodräta klippvägg är en mäktig upplevelse. Efter en stigning mot toppen väntar en skön åkning ner mot Borkasjön. 

För att genomföra en topptur krävs ett bra säkerhetstänk, rätt utrustning och goda kunskaper så att turen blir lavinsäker.

Topptur

En topptur innebär att du tar dig upp för ett fjäll med hjälp av skidor, snöskor eller en delbar snowboard. Stighudar fästs under skidorna som ger dig möjlighet att gå uppför utan risk för att glida bakåt, eller så fäster du skidor, snowboard på ryggen och tar på dig snöskor för vandring uppåt. När du slutligen når toppen av fjället väntar ett fantastiskt åk i härlig lössnö.

 

Säkerhet

För att genomföra en säker topptur krävs ett bra säkerhetstänk, rätt utrustning och goda kunskaper. För att kunna göra lavinsäkra val bör du även alltid ha lavinutrustning som lavinsond, transceiver och spade och kunna använda den. Om du planerar för att genomföra en egen topptur är det viktigt att planera utfrån väderförhållande och gällande lavinprognos. Naturvårdsverket publicerar vintertid dagliga bedömningar av lavinfaran i Svenska fjällvärlden, där Kittelfjäll ingår i området Södra Lapplandsfjällen.

Se aktuell lavinprognos

Guidad tur

Om du inte har toppturat tidigare rekommenderar vi att du börjar med en kurs eller guidad topptur för att lära dig mer om området, skidutrustning och lavinsäkerhet. I Kittelfjäll finns guideföretaget Kittelfjäll Adventure som är proffs på utförsåkning och hjälper både privatpersoner och konferensgrupper med aktiviteter under fjällsemestern. De ordnar guidade toppturer i området men även kurser i lavinsäkerhet för dig som vill lära dig att göra lavinsäkra val på fjället.

Läs mer
Våfflor på Bygdegården i Henriksfjäll

5 viktiga förberedelser inför en topptur

  1. Gå en lavinutbildning – grunden för ett säkert beteende är god kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs.

  2. Ha alltid med säkerhetsutrustning – i packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.

  3. Läs lavin- och väderprognos – lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser.

  4. Planera tillsammans med åkkamrater – diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.

  5. Var beredd att ändra er – att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig. Var uppmärksam på väder- och snöförändringar som går emot er plan.

    Källa: www.lavinprognoser.se

På väg mot toppen