WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Fiska i Övre Vojmådalen

I övre Vojmådalen finns hundratals små sjöar, bäckar och vattendrag som bjuder på bra ädelfiske. Fisket i åar och bäckar bjuder på omväxlande strömmande och lugna vatten med djupa höljor. I Vojmån hittar du ett av Sveriges bästa harrfiske, en fisk som du lättast fångar med flugspö eller flugkast. Har du tur kan du även fånga riktigt stora öringar. Längre västerut hittar du Vapstälven som rinner från sjön Virisen, ner mot Skalmodal och sedan vidare in i Norge och når sedan Atlanten. Älven har ett storöringsbestånd av atlantisk typ och lite tur kan man här fånga stora fina öringar. 

Fiske i övre Vojmådalen

Runt omkring finns närliggande och lättilgängliga fiskeplatser som passar hela familjen. Här nedan tipsar vi om några platser för fiske.

Fiskekort

Fiskekort kan köpas online för de flesta fiskevatten. Du behöver först ta reda på var du vill fiska och söker därefter på det fiskevatten som du vill fiska i till exempel Bergsjön, Saxensjön eller nedre delen av Borkasjön som ligger inom Bergsjöns FVO, eller övre delen av Borkasjön hör till Borka byalags samfällighet.

Länsstyrelsen förvaltar statens vatten ovan odlingsgränsen, här kan du se kartor för statens fiskevårdsområden, samt få mer information om vad som gäller vid fjällfiske. Läs mer här>>>

Köp fiskekort här

Hållbart fiske

Vi vill verka för ett hållbart fiske därigenom finns vissa regler att förhålla sig till. Det finns både allmänna fiskeregler som gäller över stora områden och lokala anpassade fiskebestämmelser. Övre Vojmådalen består av olika fiskeområden, där fiskevårdsföreningar förvaltar fisket. Vi har även en stor andel fiskevatten som upplåts av staten och som förvaltas och vårdas genom Länsstyrelsen Västerbotten. Läs mer om våra olika fiskeområden och gällande bestämmelser.

 

Guidade turer

Är du oerfaren fiskare och vill lära dig att fiska? eller om du är erfaren fiskare och vill lära mer om vårt lokala fiskeområde? Då rekommederar vi att boka en guidad tur där du får lära dig mer om teknik och följa med till de bästa fiskevattnen i dalgången.  Att boka en guidad tur är ett tryggt sätt att uppleva fjällen, där turen anpassas utifrån era förutsättningar.

Läs mer

Allemansrätten vad gäller?

Allemanrätten ger dig möjlighet att vistas i naturen så länge du gör det utan att störa eller förstöra. Fiske innefattas inte av allemansrätten, men allemansrätten kan göra att du enkelt kan ta dig till och vistas vid fiskevattnet. Tänk på att alltid lämna platsen som den såg ut när du kom, både för naturens skull och för personen efter dig. 

Läs mer