WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Skidåkning i Kittelfjäll

Vårt skidområde och dess backar består av naturligt formade raviner. Det finns ingen plats i Sverige där du når så omfattande offpistskidåkning direkt från skidsystemet genom de 40 nedfarterna med naturliga raviner, glesa björkskogar och böljande åsar. I skidsystemet finns också gott om preparerade nedfarter i hela färgskalan - från snälla till lite mer utmanande för de mer avancerade åkarna. 

Här finns även barnområden för våra miniskiers som kan träna balans, motorik och lära sig att stå på skidor och i barnens egna offpistområde Minigrova råder det vuxenförbud. För alla jibbers finns också Central Park - vår funpark med en skön blandning av hopp, rails och boxar.

Nedfarter:  25 offpistnedfarter, 9 pistade nedfarter, 2 barnområden.
Liftar: 4 varav 2 långa ankarliftar, 1 kortare knapplift och 1 barnlift samt 1 replift.
Fallhöjd: 420 m från liften, 600 m från Kittelfjälltoppen, 800 m vid toppturer och heliskiing etc.

Pistade nedfarter i skidsystemet är de gröna, blå och röda pisterna samt alla transportsträckor som är prickmarkerade. Orange markering är opreparerad skiroute med naturliga hinder.


Nybörjare och yngre åkare
För våra allra minsta åkare finns Borkaskogen med en replift, barnkarusell och lekområde för barn. Här hittar du även ett antal vindskydd med grillplatser. Markering B på pistkartan.

För nybörjare och de lite äldre barnen finns Vitterbacken med egen knapplift som går i lugnt tempo. Här hittar du även ett antal vindskydd med grillplatser och barnens egna offpistområd Mingrova där det råder vuxenförbud. Markering A på pistkartan.

Från Hotelliften och Jan Expressliften finns gröna och blå pister och snäll offpist i våra opreparerade backar. Här finns även Central Park - vår funpark.

Medelgoda åkare
Medelgoda åkare har ett stort utbud av utvecklande, långa röda backar med natursnö och snäll offpist.

Avancerade åkare
För avancerade åkare är Kittelfjäll ett paradis som erbjuder alla typer av åkning: raviner, skog, kalfjäll, korridorer, drop och hopp. Här finns allt från snäll lutning till mycket brant.

Läs mer om nedfartsmarkeringar i Slaos lilla gula här

Säkerhet i skidanläggningen

Vi arbetar aktivt för att nedfarter och liftar skall vara så säkra som möjligt för våra gäster. Vi har ansvar för säkerhet inom vårt skidområde där vår skidpatrull arbtar med förebyggande säkerhetsarbete som lavinbekämpning, markeringar, avspärrningar och madrassering i anläggningen. De ansvarar även för första hjälpen vid skador och olyckor.

Läs mer

Pistade nedfarter

Vårt skidsystem har nio pistade nedfarter i varierad svårighet, från snälla nybörjarbackar till längre pister med brantare lutning. De mest klassiska nedfarterna är Nationella, Granen och Åsen samt vår nyaste nedfart Värdshusbacken som går från toppen av Jan Expressliften och tar dig ner till Kittelfjäll Värdshus.

Offpist i skidsystemet

I Kittelfjäll når du fin offpistskidåkning direkt från skidsystemet med 25 nedfarter med naturliga raviner, glesa björkskogar och böljande åsar. På pistkartan markeras de med orange markering som visar på att det är en opreparerad skiroute med naturliga hinder.

 
Tips om bra åkning i vårt skidsystem

Topptur i skidsystemet

En nyhet inför vintern är att vi öppnar en topptursled i vårt skidsystem. Det finns ett ökat intresse av att gå på topptur och för att göra det på ett säkert sätt och dessutom möjliggöra för fler att testa detta har vi skapat en topptursled. Leden går upp i kanten på Pastorn till Checkpoint 3, där du sedan kan välja att åka ner i Znubben (30), Pär Rännan (31), Vitterstigen (32), Pastorn (33) eller Konsumravinen (34). 

Läs mer

Central Park

För alla jibbers oavsett ålder finns Central Park. En funpark för nybörjare och medelgoda åkare på bräda eller skidor med en bra blandning av hopp och features som rails och boxar.

Läs mer

Barnområden

I Kittelfjäll finns inte bara backar för offpistälskare. För barn och nybörjare finns två fina områden i direkt anslutning till våra två liftar Hotelliften och Jan-Expressliften. Här finns grillkojor, replift, knappliftar, skicrossbana, skidkarusell och mycket mer för de minsta skidåkarna.

Det är också i barnområdena som Kittelfjälls populära maskotar Renen Renis och Tjenis kan komma och hälsa på för att leka med barnen. 

Läs mer

Parkering, värmestugor, grillplatser och toaletter

Vid våra två liftar hittar du parkering för skidanläggningen. I anslutning till liftarna finns två värmestugor för ombyte och förtäring av eget fika samt toaletter. Här finns även flertalet vindskydd och grillplatser för dig som har med egen matsäck.  

Läs mer här

Mat eller fika

Både barn och vuxna kan behöva en paus i skidåkningen för att fylla på med energi. Oavsett om du vill ha något läskande, en snabb fika eller en bit mat finns flertalet restauranger i direkt närhet till skidområdet.

Viktigt att veta om liftburen skidåkning

SLAO samverkar för roliga & trygga skidupplevelser. I SLAO’s lilla gula hittar du allmänna bestämmelser, åk-och liftregler, tips mm. Det vill säga det som är viktigt att veta om lift- och utförsåkning!

Läs mer

Utförsåkarens trafikregler

 1. VAR UPPMÄRKSAM – VISA HÄNSYN - Uppträd så att du inte riskerar att skada någon annan.

 2. ANPASSA FARTEN och åksätt till terräng, utrustning, väderlek och din egen åkskicklighet.

 3. VÄLJ ÅKRIKTING - Du som kommer uppifrån måste hålla undan för åkare som är framför dig

 4. STARTA FÖRSIKTIGT! - Kontrollera – uppåt och nedåt, att backen är fri innan du börjar åka.

 5. STANNA BARA DÄR DU SYNS - Måste du stanna – gör det där du syns väl och där andra kan köra om dig.Kör du omkull – lämna nedfarten fri så snabbt som möjligt.

 6. KÖR OM MED MARGINAL - Håll så stort avstånd att omkörd åkare har tillräckligt utrymme.

 7. KLÄTTRA UPP VID SIDAN AV NEDFARTEN - Klättra alltid upp vid sidan av nedfarten. Det är särskilt viktigt vid dålig sikt.

 8. RESPEKTERA SKYLTAR - Regler och anvisningar i backen är till för din och andras trivsel och

  säkerhet. Följ dem!

 9. HJÄLP TILL  - Du måste hjälpa till vid olycksfall. Är du inblandad i en olycka måste du uppge namn och adress.

 10. ANMÄL TILL PERSONALEN Meddela personalen på plats om du upptäcker något hinder, fara eller olycksfall i lift eller i nedfarter