WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Upptäck Kittelfjäll med cykel…

Kittelfjäll är en fantastisk plats för cykling. Upptäck spännande familjevänliga närbelägna stigar längs Vojmån eller vår dalgång med många mil av natursköna vägar, perfekt för dig som vill ge dig ut på lite längre rundor med din gravel- eller landsvägscykel.

 

Cykeläventyr för familjen

Upptäck spännande familjevänliga närbelägna stigar längs Vojmån eller gör en cykelutflykt till Bygdegården i Henriksfjäll där du kan fika våfflor. Här finns cykeläventyr för alla.

Gravelbike

Runt Kittelfjäll finns många mil med spännande och natursköna vägar att upptäcka på egen hand. Ett eldorado för dig med gravelcykel. Här finns turer längs slingrande grusvägar men även asfaltsvägar och kortare stigar med magiska vyer.

Landsvägscykling

Runt Kittelfjäll finns många mil av natursköna vägar, perfekt för dig som vill ge dig ut på lite längre rundor med landsvägscykel. Sagavägen som går genom byn sträcker sig från Höga kusten vid Örnsköldsvik i Sverige till Helgelandskusten i Norge.

Bikepacking & Biketouring

Något som är unikt med Kittelfjäll, är att det går att cykla spännande rundturer som tar en över fjället till norska atlantkusten. Det ger stora variationer av miljöer att uppleva. Längs rutterna finns flera ställen att stanna till på för logi och handla, men med tält finns närmast oändliga möjligheter att stanna där man vill.

Uthyrning

Mountainbike och elcyklar : Camp Kittelfjäll, tel 0940-165980 läs mer här>>>
Läs mer och boka

Allemansrätt och cykling - vad gäller?

Att cykla i naturen är härligt och enligt allemansrätten får du cykla både i naturen och på enskilda vägar. Tänk dock på att visa hänsyn till andra som vistas här och att inte cykla för nära någons hus, över en tomt, plantering eller mark som lätt kan skadas. 

Att köra elcyklar och andra mindre fordon med motor i naturen, ingår inte i allemansrätten. Det betyder att du i nuläget inte får köra dem på stigar, leder eller fritt i terrängen utan lov av markägaren. Ibland behövs dessutom dispens.

Läs mer om elcyklar och mindre fordon

När du besöker oss befinner du dig i ett kulturlandskap där människor levt och verkat under många år. Detta är även Vilhelmina Norras renskötselområde och här vistas renarna med deras kalvar under sommaren där de behöver lugn & ro för sommarbete.

För oss är det självklart att du visar hänsyn till djur, natur och människornas som vistas här.

Läs mer om renskötsel i området

TÄNK PÅ…

Det går bra att cykla skonsamt i naturen. Genom att anpassa ditt vägval och körsätt skadar du inte marken i onödan.

  • undvika mjuka stigar, särskilt på våren och hösten, när det är blött i markerna

  • undvika att cykla över känsliga marktyper. Exempel är lavmarker, berghällar med mossor och lavar, mjuka ängsmarker, mossar och kärrmarker

  • anpassa körsätt efter underlag

  • grovmönstrade däck lätt skadar stigar och ömtålig mark

Läs mer om allemansrätten här