WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt
I Gränssjöarna kan besökare, förutom att uppleva den storslagna naturen, också få lära sig mer om hur det är att leva i och av naturen.

Moderna nybyggare i Gränssjöarna

I Gränssjöarna kan besökare, förutom att uppleva den storslagna naturen, också få lära sig mer om hur det är att leva i och av naturen.

Endast 45 min från den livliga skidorten Kittelfjäll går det att uppleva ett äkta traditionellt fjälliv i nybyggarbyn Gränssjö. I den familjeägda stugbyn lever Linda Svendsen Israelsson och Kenth Israelsson ett liv som styrs av naturen. Linda är uppvuxen i Skarmodal i Norge, tre kilometer från den svenska gränsen, och hon berättar att deras liv i Gränssjö till mångt och mycket liknar hennes egen uppväxt på fjället. 

Byn Gränssjö består av Linda, Kenth och hans bröder som är fjärde och femte generationens släktingar till de nybyggare som kom hit i slutet av 1800-talet. Då var området ett väglöst land. På gården driver de ett fjälljordbruk och lever av det som gården och naturen har att ge. 

Till Gränssjöarnas stugby kommer de som vill leva mitt i naturen för att fiska, jaga, vandra eller plocka kantareller. Många av gästerna är återkommande år efter år och bor i stugor eller ställer upp husbilen på campingen. De flesta uppskattar Gränsjö för att det är lugnt och fridfullt och nära till aktiviteter. Många sjöar ligger precis vid vägen så fisket passar för alla, både unga och gamla, berättar Linda. 

“Våra gäster uppskattar att det är nära till fiske, jakt och vandring.”

Linda Svendsen Israelsson, Gränssjöarna

Förutom att uppleva storslagen natur kan besökare också få lära sig mer om det traditionella fjällivet, hur det är att driva ett självförsörjande fjälljordbruk och att leva av naturen. Under de snöfria månaderna håller Linda och Kenth i guidade turer med flugfiske, spinnfiske, vandring och kantarellplockning. På vintern kan besökare få prova på isfiske och turåkning.  

Året runt finns också Gränssjöarnas populära berättarlunch där besökarna får hemlagad lunch av lokala råvaror som älgkött eller röding serverad i kåtan. Vid den öppna elden berättar Linda och Kenth om hur det var att leva traditionellt på fjället förr och hur det är att försöka leva på samma sätt idag. Många talar om hållbart fiske och hållbart jordbruk idag men det är inget nytt för de som lever i fjällbyarna. Här har byborna alltid levt hållbart och tagit reda på det som naturen har att ge. 

“Många besökare frågar hur vi bär oss åt.”

Linda Svendsen Israelsson, Gränssjöarna

I stugbyn finns också en fjällkiosk där besökare, förutom nödproviant, kan köpa gårdstillverkat konsthantverk som väskor och bälten i läder, tennarmband och stickade tröjor.

Klicka här för att läsa mer om Gränssjöarna: https://granssjoarna.se/