WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Offpist Kittelfjäll

I Kittelfjäll är vi lyckligt lottade, vi har fått till skänks det andra skulle vilja skapa. Ett skidberg med utmanande och varierande skidåkning, så lättillgänglig offpist att du bara behöver kliva av liften för att hitta den. Här finns även guidade toppturer och heliski som kan ta dig till fantastisk skidåkning i orörda offpistområden och utmana dig i din skidåkning.

Väderförhållandena i Kittelfjäll är speciella, när vi får ostliga snöfall har snön haft lång tid på sig att bli torr och fin och när den faller ner hos oss så är den Champagnepudertorr, en snö du måste resa över Atlanten för att hitta motsvarigheten till.

Att Kittelfjäll är en av landets nederbördesrikaste platser gör ju inte saken sämre. Vi ses i pudersnön i vinter.

Lättillgänglig offpist direkt från liften

Offpist i skidsystemet

I Kittelfjäll har du fin offpistskidåkning direkt från skidsystemet. Vi har 25 nedfarter med naturliga raviner, glesa björkskogar och böljande åsar. På pistkartan markeras de med orange markering som visar att det är en opreparerad skiroute med naturliga hinder.

Läs mer

Heliski

Heliski i Kittelfjäll har funnits sedan 1980-talet och är vida känd. Vi har flertalet närliggande toppar som bjuder på oändlig terräng och den perfekta platsen för att uppleva Sveriges bästa Heliski.

Läs mer

Topptur till orörd offpist

I Kittelfjäll finns goda möjligheter för dig som vill gå på topptur. Sadeln och Norgesvängen är två klassiker som utgår från Hotell Kittelfjäll och börjar med en liftfärd ovan trädgräns och sedan vidare till fots med skidorna på axeln eller ryggsäcken.

Läs mer

Säkerhet

När du åker offpist gäller det att ha kunskap om snöförhållanden, redskap för räddning och sällskap. Åk inte ensam utanför markerad nedfart. Använd säkerhetsutrustning som lavinsond, transceiver och spade och ha kunskap om för att använda den. Uppdatera dig om gällande väderprognos och lavinprognos samt planera utifrån den.

Naturvårdsverket publicerar vintertid dagliga bedömningar av lavinfaran i Svenska fjällvärlden, där Kittelfjäll ingår i området Södra Lapplandsfjällen.

Aktuell lavinprognos

5 viktiga förberedelser inför en tur i lavinterräng

Naturvårdsverkets lavinprognostjänst har ställt samman ett antal råd till den som planerar för en tur i lavinterräng, de är användbara oavsett var i världen man befinner sig:

  1. Gå en lavinutbildning – grunden för ett säkert beteende är god kunskap. En lavinutbildning ger kunskap om lavinterräng, hur säkra turer kan planeras och hur effektiv kamraträddning genomförs.

  2. Ha alltid med säkerhetsutrustning – i packningen bör alltid lavinutrustning finnas, förstärkningsplagg, extra energi och navigationshjälpmedel.

  3. Läs lavin- och väderprognos – lavinprognosen ger information om lavinfaran i ett visst fjällområde. Tillsammans med väderprognosen är den ett viktigt beslutsunderlag för säkrare fjällvistelser.

  4. Planera tillsammans med åkkamrater – diskutera hur brant det är säkert att åka en viss dag, om det finns väderstreck och höjd i terrängen med större lavinfara.

  5. Var beredd att ändra er – att ha en plan är viktigt men också att kunna ändra sig. Var uppmärksam på väder- och snöförändringar som går emot er plan.

Källa: Lavinprognoser

På väg mot toppen