WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Friåkning Kittelfjäll

Det ger en otrolig frihetskänsla att surfa fram i orörd nysnö. 

Väderförhållandena i Kittelfjäll är speciella, när vi får ostliga snöfall har snön haft lång tid på sig att bli torr och fin och när den faller ner hos oss så är den Champagnepudertorr, en snö du måste resa över Atlanten för att hitta motsvarigheten till! Att Kittelfjäll är en av landets nederbördesrikaste platser gör ju inte saken sämre heller,
vi ses i pudersnön i vinter!

Här finns stora områden för friåkning och vi värnar om att bibehålla dem. Tänk på att visa hänsyn till djur, natur och de som bor lever och verkar här och följ de regler och lokala bestämmelser som gäller i det område du vistas i. 

 

Friåkning

Här finns stora områden för friåkning och vi värnar om att bibehålla dem. Här delar vi med oss av våra bästa tips för dig som vill uppleva friåkning i Kittelfjäll

 

Ta reda på vad som gäller & visa hänsyn

Hämta information var du får köra skoter och visa hänsyn. Tänk på att en skoter hörs och syns på långt håll. Sök dig utanför byar och områden för tex längdåkning, turåkning, topptursområden, eller områden där andra vill fiska eller njuta av lugnet - då minskar vi risken för störning. Våra områden är stora och det finns gott om plats för alla.

Läs mer

Säkerhet

Vid friåkning krävs ett bra säkerhetstänkt och rätt utrustning och goda kunskaper för att kunna planera turen och göra lavinsäkra val på fjället. Du bör även alltid ha lavinutrustning som lavinsond, transceiver och spade och kunna använda den. Det är också viktigt att planera utfrån väderförhållande och gällande lavinprognos. Naturvårdsverket publiceras vintertid dagliga bedömningar av lavinfaran i Svenska fjällvärlden, där Kittelfjäll ingår i området Södra Lapplandsfjällen.

Se lavinprognos här