Bikepacking är en relativt ny genre inom cyklingen som kombinerar äventyrsresor med cykling och tar med dig det som behövs för att sova och äta i naturen. Det är en rolig och utmanande sport som tar cykling till en helt ny nivå.
Traditionell turcykling (bike touring) handlar mest om att cykla mellan två platser och att uppleva allt som finns att se längs vägen. Bikepacking handlar istället om att tänka på resan som en helhet och att i högre grad vara självförsörjande under turen. I den mest renodlade formen tar man med sig tält, sovsäck, mat, kläder och annan nödvändig utrustning för att klara sig under flera dagar i naturen. En vanlig form är dock att man kombinerar boende i naturen med att inackordera sig – det ger en fantastisk frihet och mix av både naturupplevelser och möjlighet att kunna sova i en riktig säng, duscha och äta gott.
Inom traditionell biketouring använder man speciella touringcyklar och större packväskor. Bikepacking kan dock jämföras med vandringens lättpackningstrend och oftast så används landsvägscyklar, mountainbike eller gravelcyklar. En gravelcykel är väldigt mångsidig och med en sådan behärskar man såväl asfalt som grusväg. Sittpositionen påminner om en ”komfortracer” och med bockstyre har man möjlighet att ändra position vilket underlättar under långa dagar i sadeln.
Eftersom du kommer att cykla med allt du behöver för att överleva på din resa, så behöver du också rätt slags packning. Den vanligaste typen av packning består av väskor som kan monteras på styret, ram och sadel. Då man har mindre packvolym till sitt förfogande jämfört med traditionell touringcykling, så gäller det att packa smart och välja utrustning som har liten packvolym. Ju lättare man packar desto lättare blir det också att cykla, men det gäller också att avväga packningen rätt. Cyklar man i fjällmiljö så får man vara beredd på att vädret kan slå om snabbt och det gäller att vara rustad för både regn och kalla temperaturer.
För att få en så fin bikepackingupplevelse som möjligt är det bra att ha testat sin utrustning innan på kortare turer. Se det som en ”fjällvandring på hjul” – prova grejerna hemma först, trimma packningen och vänj dig med att cykla med packning.
Vid bikepacking i vår region är det lämpligt att använda sig av en cykel som klarar lite grövre vägslitlager och grusväg. En gravel bike eller cross-country MTB är lämplig. En del väljer också bikepacking med traditionella landsvägscyklar, men det ställer högre krav på planering om man inte vill cykla på grusväg.
När man vandrar är utrustningens vikt av stor betydelse. Man pratar ofta om ”tre för tre”, dvs de tre tunga detaljerna i utrustningen – tält, sovsäck och ryggsäck bör inte tillsammans väga mer än tre kilo. Inom bikepacking är utrustningsvikten också av betydelse, men då man har begränsat med plats är även packvolymen av stor betydelse. Lättpackningstrenden inom vandringen har också fört med sig att det idag finns ett stort antal små och lätta tält på vandringen. Gossamear Gear The One och Big Agnes är exempel på tält som är väldigt lämpade för bikepacking – lätta och liten packvolym.
Även sommartid kan temperaturen sjunka ganska lågt. I fjällmiljö kan vädret växla snabbt. Var därför rustad för regn och packa alltid med förstärkningsplagg. Om du vill övernatta i tält bör du ha en sovsäck med en komforttemperatur på runt noll grader.
Kittelfjäll 274 • 923 95 Kittelfjäll • Sweden
All rights reserved Kittelfjäll Utveckling AB
Köpevillkor & Integritetspolicy