Kittelfjäll som turistort började formas under 1950-talet när de första sportstugorna började dyka upp. År 1956 byggdes Hotell Kittelfjäll som till en början var en STF-anläggning där det arrangerades vinterkurser och utbildningar i vildmark och uteliv.
Sedan dess har skidåkningen haft en central roll i Kittelfjälls historia. Idag är Kittelfjäll en året runt destination där vi kan erbjuda besökare aktiviteter året om. Här finns idag flertalet stugbyar, hotell, campingar, vandrarhem och restauranger som håller öppet året om och lever på turismen. Området växer kraftigt med ökat antal fritidshus och lockar en ny målgrupp besökare som vill ta del av den lokala naturen och kulturen.
Kittelfjäll är känd för sin unika skidåkning och goda förutsättningar för off-pist men här finns även fina pister, barnområden och längdspår och närheten till ett rikt naturliv med sjöar för fiske eller leder och öppna ytor för skoter. Sommartid erbjuds här fiske och fina leder för vandring med både kortare och längre turer som passar för hela familjen.
Läs mer om Kittelfjälls historia nedan.
Hotell Kittelfjäll byggdes 1956 och var till en början var en STF-anläggning där det arrangerades vinterkurser och utbildningar i vildmark och uteliv.
De som bodde i byn hade länge sett områdets potential för skidåkning. Då gällde det dock att ta sig upp för egen maskin och trampa upp en backe. Det var där som bröderna Grahns intresse för skidåkning växte fram. Bröderna Grahn från Kittelfjäll var sedan länge några av Sveriges bästa utförsåkare på orten som, trots avsaknad av lift, hade blivit riktigt skickliga. De tävlade på den tiden för Träna IK Fjällvinden men träningen skedde hemma i byn Kittelfjäll.
Under 1960-talet byggdes den första liften i Kittelfjäll och intresset för utförsåkning föddes på allvar i dalen. Besökare började resa till området för just skidåkningen. Under 1970-talet drabbades Sverige av skidfeber tack vare skidåkare som Stenmark, Fjällberg och Strand och Kittelfjäll växte fram som skidort med ett ökat antal besökare. Hotellet hade inte längre plats för alla besökare och byborna började se möjligheten att tjäna pengar på turismen genom att hyra ut sina hus till turisterna.
På 80-talet var Kittelfjäll en välkänd skidort men även stor på sommaren för framför allt finska och holländska besökare. Som skidort lockade Kittelfjäll entusiaster med stort skidhjärta, både som besökare, entreprenörer och säsongsjobbare. Därmed föddes även heliskin på orten, i samband med att Carl-Johan Evers tog över driften av Hotellet. Han hade erfarenhet som heliskiguide och skidlärare från Riksgränsen och såg områdets potential. Då det endast fanns en lift ansåg han att det var viktigt att profilera anläggningen med helikopterskidåkning. Till en början hyrdes helikopter in men så småningom startade piloten Börje Marklund sitt bolag Helinord som fortfarande finns kvar i Kittelfjäll.
På 1990-talet tog Patrik Berg och Jan Forsgren över driften och förvärvade sedan Hotell Kittelfjäll och Hotellliften. De fortsatte att utveckla skidanläggningen och Hotellet och under 2002 byggdes ytterligare en lift döpt efter Jan - Jan Express - som idag ligger vid Kittelfjäll Värdshus och Värdshusbacken.
År 2009 förvärvades skidanläggningen och Hotell Kittelfjäll av Kittelfjäll Utveckling, KUAB. Hotellet drevs i egen regi fram till 2013. Fastigheten ägs numer av KUAB medan driften utarrenderas.
Under åren fram till idag har en större expansion av Kittelfjäll tagit fart där byggnationen av fritidshus och antalet privata bäddar ökar. Antalet privata hus i destinationen uppgår till cirka 1400 fastigheter och antalet uthyrningsbara kommersiella bäddar är ca 700 - beräknat på antal företag som ingår i föreningen Destination Kittelfjäll ekonomisk förening. Utöver detta finns flertalet privata aktörer och andra uthyrningsföretag som förmedlar stugor i området.
Säsongen 2016/2017 tog Kittelfjällsliftarna över driften av campingen i byn och drivs sedan dess av dem under namnet Camp Kittelfjäll – husvagn och husbil mitt i byn. Campingen håller öppet året om och ligger centralt mitt i byn med direkt närhet till skidliftar, restauranger och leder för skoter, vandring och cykling samt till längdåkningsspår.
År 2017 blev starten för lokal samverkan och föreningen Destination Kittelfjäll ekonomisk förening bildas. Föreningen driver samverkan mellan lokala besöksnäringsföretag samt andra företag och organisationer i området. Visionen är att Övre Vojmådalen ska vara en levande fjällbygd, hållbar som resmål och som plats att bo, leva och verka på.
År 2021 förvärvades fastigheten Kittelparken centralt i byn av Kittelfjäll Utveckling. Fastigheten döptes om till Fjälltorget och fungerar nu som ett nav mitt i byn för reception för butiken Kittelfjäll Outdoor Camp, reception för Camp Kittelfjäll, uthyrning av produkter för sommaraktiviteter samt personalutrymmen med mera. Under säsongen 2022/2023 startar krögarparet Patricia Sirberg och Christer Janhans upp C & R Restaurang i Fjälltorgets lokaler.
Hösten 2021 markbereddes en förbättrad nedfart i backen Morgonzoo som också bytte namn till Värdshusbacken.
Kittelfjäll 274 • 923 95 Kittelfjäll • Sweden
All rights reserved Kittelfjäll Utveckling AB
Köpevillkor & Integritetspolicy