WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

 

Längre vandring med övernattning

I dalgången finns många vandringsleder som bjuder på storslagna naturupplevelser i skogslandskap och uppe på högfjället. Här finns leder längre vandringar med övernattning i tält eller fjällstugor, som kan planeras utifrån dina förutsättningar. 

 

 

Längre fjällvandring med övernattning

Här finns leder för kortare turer eller längre vandringar med övernattning i tält eller fjällstugor. 

Naturkartan

Via naturkartan kan du hitta fler flerslag på vandringsleder & andra platser att besöka, den är bra för att planera en längre vandring men övernattning, då du kan se flera olika leder i närområdet. Den finns även som en app att ladda ner till telefonen. Läs mer här>>>

Läs mer här

Marsfjällens naturreservat

I närheten av Kittelfjäll ligger Marsfjällens naturreservat som innehåller allt från kalfjäll och fjällbjörkskog i väster till höglänta myrplatåer och urskog i öster. Här finns många vandringsleder som bjuder på storslagna naturupplevelser. Vi tipsar om en trevlig 2-dagars tur från byn Borkan med övernattning vid Bleriksstugan och sedan vidare ner till Kittelfjäll, eller en vandring från Kittelfjäll med övernattning i Bleriksstugan och vidare till Fatmomakke 

Läs mer om naturreservatet här>>>

Övernattning i fjällstuga...

När du vandrar i fjällen finns stugor, kojor och rastskydd för övernattning. Stugorna eller sängplatserna  går inte att boka i förväg och ibland . Här är det även fint att slå läger för natten för dig som vill tälta.

TIPS INFÖR VANDRINGEN

 

1. VÄLJ RÄTT UTRUSTNING - Välj lätta kläder som skyddar mot vind och väta, och som andas när ni blir varma. Kläderna bör kunna bäras i era skikt för att enkelt anpassas till väder och vind.

2. MEDDELA FÄRDVÄG OCH BERÄKNAD ÅTERKOMST - Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

3. ANPASSA FJÄLLTUREN EFTER VÄDRET - Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala väder- prognoser via radion, webben eller Fjällsäkerhetsrådets och SMHI:s telefontjänst på 0771-23 11 23. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

4. FÖLJ MARKERADE LEDER - Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De festa gör klokt i att följa lederna, det gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren.

5. TA MED KARTA OCH KOMPASS - Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Användning av kompass kräver dock kunskaper. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur snabbt när det är kallt.

6. RÅDFRÅGA ERFARNA MÄNNISKOR - Människor som ofta vistas i fjällen kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering.