WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Grönfjälls Fritidsby lockar långväga gäster

Tack vare närheten till jaktmarker, fiskevatten och vandringsleder har Grönfjälls Fritidsby hög beläggning året om, menar ägaren Anna-Lena Karlsson.

Anna-Lena Karlsson och hennes mamma Margareta har, likt många andra kvinnor i Grönfjälls historia, spelat en aktiv roll i byns utveckling. Det var Margareta och maken Bengt som startade Grönfjälls Fritidsby 1965 och sedan år 2000 har Anna-Lena drivit företaget vidare i egen regi. Margareta är dock fortfarande delaktig i företaget och för många boende och gäster är det hon som “är” Grönfjälls Fritidsby. 

När Anna-Lena tog över företaget utökade hon fritidsbyn med fler stugor samt en restaurang med pub. Idag finns det nio stugor, två lägenheter, fyra rum samt tolv platser på naturcampingen samt en butik med friluftsprodukter och hantverk från dalgången.

Enligt Anna-Lena har de hög beläggning året om med toppar vissa veckor. Under barmarkssäsongen kommer många långväga gäster från Frankrike och Italien, Skåne, Stockholm och Dalarna, framför allt för den populära ripjakten. Förutom ripjakt kommer många på sommar och höst för att fiska, vandra eller plocka svamp då det både är nära till fiskevatten, vandringsleder och välfyllda kantarellställen. 

“Här är det nära till både fiskevatten, vandringsleder och välfyllda kantarellställen.”
Anna-Lena Karlsson, Grönfjälls Fritidsby

Anna-Lena berättar att de har allt från unga par, barnfamiljer och pensionärer som gäster och att vissa familjer är återkommande sedan flera generationer tillbaka. Även om de flesta stannar över en helg eller en vecka har Anna-Lena också sommargäster som hyr stugor i upp till en månads tid. Under vinterhalvåret är det framför allt yngre från kuststäderna som vill åka skidor i Kittelfjäll som lockas av de lägre boendepriserna i Grönfjäll men också skoteråkare som vill fiska eller bara sitta i en snödriva och äta medhavd lunch. 

Under många år har Anna-Lena också arbetat som fjällräddare och hundförare och för tillfället tränar hon den drygt tvååriga border collien Ina för att bli godkänd som räddningshund av Polisen. Anna-Lena berättar att hon brinner för fjällräddningen och att det blir något extra att få jobba med hund i situationer som sökning efter försvunna personer. Eftersom fjällräddarna är en nationell resurs kan det bli långa sträckor att köra för ett uppdrag men enligt Anna-Lena är det värt det då hon vet att hennes arbete gör stor skillnad. 

“Jag brinner för fjällräddningen och med hunden blir det något alldeles extra.” 
Anna-Lena Karlsson, Grönfjälls Fritidsby