WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

Allemanrätten - vad gäller?

Allemansrätten ger dig möjlighet att vistas i naturen så länge du gör det utan att störa eller förstöra, fiske ingår inte i allemanrätten utan här krävs fiskekort eller annat tillstånd. Men när du ska ut och fiska finns det några saker som du behöver tänka på.

Ta dig till fiskeplatsen

Förutom att inte störa eller förstöra för djur- och växtlivet är det viktigt att tänka på människorna i din omgivning. Visa hänsyn när du vistas nära hus där någon bor och gå inte in på någons tomt.

Läs mer

Ta med skräpet hem

Tänk på att alltid lämna platsen som den såg ut när du kom, både för naturens skull och för personen efter dig. En plats som redan är skräpig riskerar att bli ännu skräpigare, därför behöver vi bli fler som inte skräpar ner och vi är tacksamma om ni hjälper oss behålla en vacker fjällbygd, fri från skräp och plockar upp skräp som ni ser ute i naturen.  #Leave nothing but footprints

Fiske från båt

Iläggning av båt med dragbil eller trailer ingår inte i allemansrätten, för det krävs markägarens tillstånd. Färdas du på vatten, visa hänsyn genom att inte störa omgivningen med onödigt buller eller höga svallvågor. Det går bra att använda eller lägga till vid en strand eller brygga en kortare tid, så länge bryggan inte ligger på någons tomt och du inte är i vägen för markägaren.
Läs mer här

Tälta ute i naturen

Du får tälta något enstaka dygn i naturen men välj en plats som inte ligger nära bostadshus. Det är också viktigt att inte störa markägaren eller skada naturen. Vill du tälta längre än 3dagar på samma plats måste du be markägaren om tillstånd.

Läs mer här