WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt
Camp Kittelfjäll är ett självklart stopp på resan längs Sagavägens världsarv menar marknadsansvarig Jenny Berg, som ser att utvecklingen går mot allt fler besökare under sommarhalvåret.

Naturskön fjällcamping längs Sagavägens världsarv

Camp Kittelfjäll är ett självklart stopp på resan längs Sagavägens världsarv menar marknadsansvarig Jenny Berg, som ser att utvecklingen går mot allt fler besökare under sommarhalvåret.

Sagavägen går från Örnsköldsvik via Åsele, Vilhelmina, till Kittelfjäll och sedan vidare mot Norge. Vägen börjar i naturvärldsarvet Höga kusten i Sverige och avslutas i kulturvärldsarvet Vega vid kusten i Norge. Den som reser längs Sagavägen får uppleva både havsmiljö, skogslandskap och fjällmiljöer och där finns många fina besöksmål och rastplatser att stanna till vid. Ett givet stopp för den som reser längs Sagavägen är den natursköna fjällcampingen i Kittelfjäll. Camp Kittelfjäll ligger sedan några år tillbaka på en centralt belägen plats i byn med ett unikt läge, mitt mellan det storslagna Borkafjället och Kittelfjället. 

Jenny Berg arbetar med bokning och marknadsföring på Camp Kittelfjäll och hon berättar att just det centrala läget och den vackra utsikten är det som är unikt med campingen i Kittelfjäll. Läget gör att besökarna under vinterhalvåret har nära till skidbackarna, skidspåren och skoterleder men enligt Jenny börjar allt fler besöka Camp Kittelfjäll under sommarhalvåret eftersom det också är nära till fiske och leder för vandring och cykling. Jenny påpekar att många som börjar campa i Kittelfjäll blir förälskade i byn och bygger sedan fritidshus och blir deltidsbybor. 

Året runt går det dessutom att göra dagsutflykter till Vojmåns grillplatser, att gå Sagostigen med familjen för att ta del av sagor och sägner från bygden och så klart besöka Kittelfjälls populära restauranger som både serverar fika, lunch och middag med lokala råvaror. 

“Camp Kittelfjäll har fjällvärldens vackraste utsikt över både Kittelfjället och Borkafjället.”
Jenny Berg, Camp Kittelfjäll

På Camp Kittelfjäll finns förutom plats för husvagnar och husbilar även tältplatser och en nybyggd servicebyggnad med dusch, toalett, kök och en bastu med storslagen utsikt över fjällen. Nyligen invigdes också ett utegym och lekplats på campingen och det finns en diskgolfbana som utgår från Camp Kittelfjälls reception på Fjälltorget. På Fjälltorget finns friluftsbutiken Kittelfjäll Outdoor där besökare kan köpa friluftskläder och hyra kanoter, kajaker och cyklar eller bara få tips på utflyktsmål i området. 


Vyn från bastun.

Sedan Kittelfjällsliftarna tog över ansvaret för campingen har den byggts ut i omgångar, senast 2023 med elva nya platser. Idag finns 70 platser på campingen som har åretrunt-öppet och tanken är att den ska växa till uppemot 100 platser. De flesta gäster är säsongsgäster men enligt Jenny har intresset ökat för korttidsplatser, särskilt under sommarhalvåret. Även andelen utländska gäster har ökat de senaste åren.

Förutom Kittelfjälls mytomspunna skidåkning tror Jenny att Sagavägen är en anledning till att campingen får fler besökare. Hon menar att många vill ta del av både naturen och kulturen längs vägen och gärna i kombination med Vildmarksvägen eller en resa till den norska kusten och Hurtigruten. Oavsett är det en resa i en fantastiskt häftig miljö, säger Jenny.

“Det är en fantastiskt häftig miljö.”
Jenny Berg, Camp Kittelfjäll

Sagavägen
I början av 1960-talet började planerna på en fast vägförbindelse mellan Norge och Sverige att ta form. I juni 1967 invigdes den unika mellanriksvägen som fick namnet Sagavägen efter de lokala berättelser och sägner som berättats i byarna. Sagavägenföreningen har sedan dess drivit många projekt med syftet att utveckla näringsliv, kultur och turism i området. Senast Sagaleden, en skoterled mellan Örnsköldsvik och Mosjön som bjuder på ett äventyr genom en av Europas sista vildmarker.