WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt
För krögarparet Jasper och Lotta Bergström har en stark profilering kring lokala råvaror alltid varit mer än bara ett koncept.

Från vision till verklighet på Kittelfjäll Värdshus

För krögarparet Jasper och Lotta Bergström har en stark profilering kring lokala råvaror alltid varit mer än bara ett koncept.

Ända sedan kocken Jasper Bergström och sommelieren Lotta Bergström startade upp verksamheten i det nybyggda Kittelfjäll Värdshus, har målet varit att locka folk till byn. Jasper berättar att de ville göra något fint men samtidigt folkligt och han tycker att de har kommit ganska nära sin vision. De var båda överens om att Kittelfjäll Värdshus skulle vara en plats för alla och därför erbjuder de allt från enklare rätter till trerätters menyer med vinpaket. 

“När vi hör sorlet här på helgerna tycker jag att vi har kommit ganska nära det som var tanken med Kittelfjäll Värdshus.”  Jasper Bergström

Restaurangens koncept med “lokalt och hållbart" har funnits med sedan starten. Jasper har arbetat länge i Årefjällen där det finns ett rikt utbud av småskaliga livsmedelsproducenter så för honom var det otänkbart att gå tillbaka till de stora leverantörerna. Lotta menar också att Kittelfjäll Värdshus har en sådan stark profilering kring lokala råvaror att deras gäster inte förväntar sig något annat. 

I samverkansgruppen Ät hela Västerbotten, med syftet att öka tillgängligheten för lokalt producerade livsmedel, får Jasper inspiration av andra kockar från länet med samma övertygelse. De är alla överens om att en ökad efterfrågan på livsmedel från Västerbotten inte bara stimulerar livsmedelsproduktionen utan även den lokala ekonomin, något som gör det extra viktigt, menar han. 

“Lokalt och hållbart” är således inte enbart ett koncept utan också själva förutsättningen för den livsstil som Jasper och Lotta har valt i Kittelfjäll. För att det ska fungera att bo i fjällorterna måste vi stödja de företag som finns och verkar här, förklarar Lotta. 

Utanför Kittelfjäll Värdshus fönster finns Lottas egen grönsaksodling med till exempel gurka som serveras inlagd med oxrullader från Gielas. Även pepparrot, sallad och örtkryddor får plats i odlingslådorna och under hösten plockar Lotta både kantareller, rimskivling och Karl Johan som hamnar på menyn.

Att enbart förlita sig på lokalt producerade och hemodlade råvaror påverkar ibland restaurangens meny. Det går inte alltid att få tag i de volymer som behövs, förklarar Jasper och säger att han då behöver vara lite mer kreativ i köket. Sedan har de “Tavlan” där det finns rätter med råvaror som de för tillfället har fått tag i, som ett komplement till den fasta menyn. 

På Kittelfjäll Värdshus är även sortimentet av vin och öl noga utvalt för att vara så lokalt som möjligt. De serverar enbart hållbart framställda hantverksviner från Europa och all öl är svensk, oftast även norrländsk. Dessutom satsar de mycket på alkoholfria alternativ med råvaror från skafferiet utanför dörren.

Lotta Bergström

“Det ska finnas en tanke med all dryck vi serverar.” Lotta Bergström

Som bäst trivs Jasper och Lotta när de får bjuda in artister som uppträder på After Ski och på kvällarna. Det är uppskattat av både artister, oss och våra gäster, säger Lotta och menar att det sätter en extra guldkant på tillvaron i Kittelfjäll Värdshus. 

Kittelfjäll Värdshus utmärkelser

2020 - Listad i White Guide

2022 - Tre klasar av Munskänkarna

2022 - Vit stjärna i Star Wine List 

2023 - Fyra klasar av Munskänkarna 

2023 - Vit stjärna i Star Wine List

Läs mer  https://www.kittelfjallvardshus.se/