WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt
I år är det 25 år sedan Pernilla och Mikael Hansson tog över Hotell Granen i Henriksfjäll och inför byns 200-årsjubileum gläds de åt att byn åter har fått nytt liv.

Dubbla jubilarer i Henriksfjäll 2024

I år är det 25 år sedan Pernilla och Mikael Hansson tog över Hotell Granen i Henriksfjäll och inför byns 200-årsjubileum gläds de åt att byn åter har fått nytt liv.

1999 köpte småbarnsföräldrarna Pernilla och Mikael Hansson det gamla vandrarhemmet i Henriksfjäll. Alla stugor var i 60-talsstil och i stort behov av renovering berättar Pernilla som tillsammans med sin man har arbetat hårt genom åren för att renovera och modernisera stugorna på gården. På den tiden fanns inte någon restaurang så med hjälp av några bybor rullade de fram en timmerstuga som de byggde om. Natten innan nyårsafton 1999 var arbetet klart och de första gästerna kunde fira in det nya millenniet i Hotell Granens restaurang. 

Idag har hotellet sju stugor och sex hotellrum, sammanlagt 70 bäddar. De flesta gäster är återkommande företagsgrupper från Sundsvall och norrut men även enskilda privatpersoner som tilltalas av närheten till naturen. Under vintern är det framför allt gäster som vill åka skoter, längdskidor, slalom och gå på tur medan sommaren lockar fiskare, vandrare och jägare. Läget på Hotell Granen gör att det går snabbt att komma upp på fjället eller ta sig ned till Vojmån, oavsett årstid. På hotellet går det också att hyra kanot, kajak och båt för en tur på ån. 

Många av de som hyr stugor tycker om valfriheten att antingen laga mat hemma i stugan eller att gå över gårdsplanen och äta i restaurangen, berättar Pernilla. Där serveras rustik, säsongsbaserad mat som entrecôte och röding med thailändska influenser eftersom kocken har rötterna i Thailand. De har också specialiserat sig på goda desserter där pavlova är den mest populära rätten på menyn.

Utöver Pernilla och Mikaels 25-årsjubileum på Hotell Granen firar också byn Henriksfjäll 200 år i år. Mikael, som är född och uppvuxen i byn, kommer från en familj som under flera generationer har arbetat med turism i dalgången. Han och Pernilla har stor kunskap om byns lokala historia och kultur vilket de gärna delar med sig av, till exempel genom föreningen Övre Vojmådalens bygdeförening som bjuder på många aktiviteter i samband med firandet. Mest firar dock Pernilla och Mikael att Henriksfjäll återigen har fått nytt liv då flera ungdomar har valt att flytta till byn.

“Vi gläds mycket av nytillskotten i byn, det känns extra roligt inför firandet.” 
Pernilla Hansson, Hotell Granen

 

Klicka här för att läsa mer och boka boende på Hotell Granen.

Nedan kan du läsa om de aktiviteter som anordnas i samband med firandet av Henriksfjäll 200 år. 

Sommarcafé, hantverk och loppis på bygdegården

Öppet kl. 11-16 alla dagar från 22/6-16/8.

Vi sjunger tillsammans 17 juli
Allsång på bygdegården med Inga-Lena Larsson, Gösta Johansson och Janet French kl 18.

Musik med Gösta och Stig Viktorsson 24 juli
Gösta Johansson och Stig Viktorsson bjuder på en skön musikstund på bygdegården kl 14. 

Växtfärgningskurs 26 – 28 juli
Växtfärgningskurs på bygdegården med Elsy Steen. Anmälan krävs. 

Mer musik med Gösta 31 juli
Gösta Johansson kommer tillbaka till bygdegården för en stunds musik kl 14.