WEBBKAMERA Bo Äta Skidåkning Upplev SHOP EN Resa hit Om vår fjällbygd Berättelser Jobba hos oss Service Utvecklingsprojekt

 

Allemansrätten & vandring eller dagsutflykt - vad gäller?

Du kan gå eller åka skidor nästan överallt i naturen, men det finns vissa undantag. Du får till exempel inte vara på annans tomt eller gå över planteringar. Allemansrätten är en förmån och en frihet som är beroende av att vi är varsamma och värnar om naturen. Det är inte tillåtet att skada djur, växter eller mark och vi måste visa hänsyn till markägare och andra människor som vistas i vår natur.

Ta med skräpet hem

När du vistas i naturen får du inte skada skog eller mark och vi behöver visa hänsyn för djuren som lver där. Det gör vi genom att inte lämna något skräp efter oss. En plats som redan är skräpig riskerar att bli ännu skräpigare, därför behöver vi bli fler som inte skräpar ner och vi är tacksamma om ni hjälper oss behålla en vacker fjällbygd, fri från skräp och plockar upp skräp som ni ser ute i naturen. #Leave nothing but footprints

Plocka blommor, bär och svamp

Du får plocka vilt växande blommor, bär och svamp i naturen, men vissa växter är fridlysta och de får du inte plocka. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat.

Hos oss växer tex Jungfru Marie nycklar en vacker orkidé med fina rosa blommor i toppen och är som alla andra vilda orkideér i Sverige fridlysta. Du får inte ta plantor, plocka blommorna eller på annat sätt störa arten. Men spana gärna efter den när du vandrar längs med våra stigar i området.

Läs mer om att plocka blommor, bär och svamp

Tälta ute i naturen

Du får tälta något enstaka dygn i naturen men välj en plats som inte ligger nära bostadshus. Det är också viktigt att inte störa markägaren eller skada naturen. Vill du tälta längre än 3dagar på samma plats måste du be markägaren om tillstånd.

Läs mer om vad som gäller när du tältar i naturen
Från grillplatsen vid Grubba Vojmån

Elda i naturen

Att göra upp eld ute i naturen är trevligt men allemansrätten ger dig ingen självklar rätt att göra upp eld. När du eldar är det din skyldighet att se till att elden inte sprider sig eller skadar mark, djur och växter. Tänk även på att det ibland förekommer risk för brand i skog och mark och då kan eldningsförbud införas. Det är Länsstyrelsen eller kommunen som beslutar om eldningsförbud. Det är ditt ansvar att ta reda på vad som gäller på den plats du befinner dig på.

Läs mer om vad som gäller där du eldar
Bild från arbete i skidanläggningen där fyrhjuling används som arbetsredskap

Vad gäller för motordrivna fordon?

Att köra elcyklar och andra mindre fordon med motor i naturen somt tex fyrhjuling, ingår inte i allemansrätten. Det betyder att du i nuläget inte får köra dem på stigar, leder eller fritt i terrängen utan lov av markägaren. Ibland behövs dessutom dispens.

Hos oss förekommer ibland utkörning av ved eller arbete längs våra leder eller i våra anläggningar och då används furhjuling som ett arbetsredskap och har tillstånd att köra.

Läs mer om elcyklar och motordrivna fordon